Nieuws30 dec '15 17:48

Bill Cosby vervolgd voor aanranding

Auteur: Judith Laanen

Hij werd al langer beschuldigd, maar nu is het officieel: Bill Cosby moet voor het eerst voor de rechter verschijnen wegens aanranding.

Foto ANP
Foto ANP

Zojuist is een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen de 78-jarige komiek Cosby.

UPDATE: Cosby ontkende tijdens zijn voorgeleiding in de rechtbank schuld en mocht na het betalen van een borgsom na tien minuten weer vertrekken. Ook moest hij zijn paspoort inleveren, meldden diverse media.

De zaak waarin Cosby nu wordt vervolgd stamt uit 2004. Cosby wordt beschuldigd van het drogeren en misbruiken van een vrouw in zijn huis in Cheltenham Township, een voorstad ten noorden van Philadelphia.

Aanranding uit 2004
 

Constant deed een jaar na de gebeurtenis al aangifte, zegt Van Wagtendonk, maar de politie en de openbare aanklager zeiden destijds dat er onvoldoende bewijs was voor een strafzaak. "Een jaar later was er een civiele procedure waarin geschikt werd. Cosby heeft haar geld betaald, leid daaruit af wat je wil. Hij heeft toen ook onder ede verklaard dat hij inderdaad seks heeft gehad met de vrouw, maar dat het van haar kant min of meer vrijwillig was geweest. Ze had in ieder geval geen nee gezegd volgens hem."

Meer beschuldigingen
"Omdat er toch al een stortvloed aan beschuldigingen van tientallen vrouwen is over dit soort praktijken, denkt de aanklager nu toch genoeg bewijs te hebben voor een strafzaak met een jury", zegt Van Wagtendonk.

Cosby's getuigenis van eerder dit jaar had geheim moeten blijven, maar kwam op straat te liggen. Ook belangrijk: deze gebeurtenis van twaalf jaar geleden verjaart over een paar dagen. "Dus het moet nu gebeuren of het kan nooit gebeuren", zegt Van Wagtendonk. "Dit is zo'n beetje de enige zaak die tegen Cosby loopt die een strafzaak kán zijn. Al die andere zaken van die andere vrouwen zijn vanwege de verjaring civiele procedures."

Daar krijgt Cosby last van
Van de andere zaken krijgt Cosby zeker last, denkt Van Wagtendonk. "Daar heeft Bill Cosby al last van gehad wat betreft zijn reputatie en kansen om geld te verdienen. Die civiele procedures kunnen mogelijk worden ingebracht in deze strafzaak."

Eerste keer strafzaak
Het is de eerste keer dat Cosby een strafzaak boven het hoofd hangt, en dus ook de eerste keer dat hij de gevangenis in zou kunnen gaan. Volgens Cosby is zijn "goede naam aangetast" en "zijn deze vrouwen stuk voor stuk uit op een deel van zijn fortuin", zegt Van Wagtendonk.

In de afgelopen jaren hebben tientallen vrouwen Cosby beschuldigd van seksueel wangedrag en geweld. Hij heeft de beschuldigingen altijd ontkend en begon deze maand een rechtszaak tegen zeven vrouwen wegens smaad. Veel van de vermeende incidenten speelden decennia terug, waardoor de vervolgingstermijn allang is verjaard. Tegen Cosby lopen wel civielrechtelijke procedures.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen