Nieuws9 feb '16 19:44

Elke politicus gaat anders om met bedreigingen

Auteur: Mark Hulstein

Lodewijk Asscher is bepaald niet de enige politicus die met de dood wordt bedreigd, maar wel één van de weinigen die het hardop zegt.

Foto: ANP
Foto: ANP

De vice-premier schreef vandaag op z'n Facebook pagina een sarcastisch stuk waarin hij meerdere reaguurders te kijk zet. En ook maakte hij duidelijk dat hij doodsbedreigingen krijgt. Daarmee is hij bepaald niet de enige in politiek Den Haag.

PvdA-Kamerlid Tjeerd van Dekken is wellicht niet de bekendste politicus van het Binnenhof. Maar ook hij kreeg te maken zware bedreigingen, vanwege de gaswinning in Groningen. Van Dekken stapte op z'n bedreiger af, in het stadion van FC Groningen. "Ik ben er rechtstreeks op afgestapt. Toen dachten mensen dat het een ordinaire knokpartij zou worden, maar dat was het helemaal niet. We moesten wel even uitwisselen waar het precies over ging. En dat hielp wel."

Publiek geheim
Op het Binnenhof zijn bedreigingen van politici vaak een publiek geheim. Meestal willen politici er publiekelijk geen aandacht aan besteden, om copycat-gedrag te voorkomen of omdat ze de bedreiger de aandacht niet gunnen. De Telegraaf meldde vandaag nog dat minister Henk Kamp (Economische Zaken, VVD) meerdere keren is bedreigd. Ook vanwege de gaswinning. Desgevraagd wil Kamp er verder niets over kwijt.

D66-leider Alexander Pechtold gaat ook de confrontatie met z'n bedreigers aan, maar niet fysiek. "Soms bel ik", zegt de politicus die via Twitter veel verwensingen en bedreigingen binnenkrijgt. Afgelopen maandag nog, nadat hij twitterde dat hij het debat over donorregistratie zou doen. "Toen twitterde iemand 'Dat ie z'n organen maar zo snel mogelijk kwijt mag raken.' Dat was iemand die doorgestuurd had, een dokter uit Leiden." Door de verwensing te retweeten, hield hij de twitteraar een spiegel voor. "En dan merk ik de verbazing bij zo'n iemand. Dat ik gewoon van vlees en bloed ben. En dus niet alleen organen heb."

Vice-premier Lodewijk Asscher wilde met zijn stuk op Facebook die spiegel ook voorhouden. Hij zette meerdere Twitteraars met hun verwensing in de spotlights. En dat luchtte op, zo zegt hij. Al is het maar de vraag of zijn boodschap is aangekomen bij de mensen die hij direct aansprak op hun gedrag.

 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen