Nieuws3 jun '13 10:19

'Nog nooit zo'n agressief politieoptreden gezien als in Turkije'

Auteur: Melvin Captein

In Istanbul en andere grote steden in Turkije kwam het gisteravond opnieuw tot hevige onlusten. Turkije-correspondent Suzanna Koster heeft nog nooit zo'n agressief politieoptreden gezien.

De politie zette traangas in tegen duizenden demonstranten in de Istanbulse wijk Besiktas, waar ook het kantoor van premier Recep Tayyip Erdogan is.

De betogers wierpen barricades op en gooiden met stenen naar het kantoor van de premier. In de hoofdstad Ankara zette de politie traangas en waterkanonnen in tegen duizenden demonstranten die ook daar naar het kantoor van Erdogan wilden trekken. Ook in steden als Izmir en Adana zette de politie zondag traangas is.

Agressief
Volgens Turkije-correspondent Suzanna Koster heeft zij "nog nooit zo'n agressief politieoptreden gezien". "En ik heb heel wat demonstraties gemaakt. De politie vuurt om de minuut traangas af met handwapens maar ook met helikopters. Verschillende demonstraten raakten daarvan onwel. Ze gebruiken ook hele sterke hogedrukspuiten. De politie maakt echt jacht op de demonstranten."

Het is een ongelijke strijd, want de demonstranten hebben zelf geen wapens, vertelt Koster. "Ze maken vooral veel lawaai. Ze slaan op potten en pannen, met stenen op ijzeren railings en zingen leuzen."

Plundering en brandstichting
Aanleiding voor het protest, dat dinsdag in Istanbul begon, zijn plannen om een park bij het Taksimplein in Istanbul vol te bouwen. Critici verwijten de regering van Erdogan dat zij te weinig overlegt over haar beleidsvoornemens. De protesten hebben zich inmiddels uitgebreid. Volgens mensenrechtenorganisatie Amnesty International vielen er bij schermutselingen de afgelopen dagen twee doden en meer dan 1000 gewonden.

Veel Turken keren zich tegen de premier die al 10 jaar regeert, onder meer vanwege zijn autoritaire stijl. Maar Recep Tayyip Erdogan wijst die kritiek van de hand. "Wanneer je iemand een dictator noemt, terwijl hij het volk dient, heb ik niets meer te zeggen.'' Hij beschuldigde de demonstranten van plundering en brandstichting.

Gerelateerde artikelen