Nieuws19 apr '12 10:24

Albayrak betaalt niets terug [update]

Auteur: Karin Backx

Oud-COA directeur Nurten Albayrak is zich van geen kwaad bewust. Ze zegt dat de Nederlandse overheid haar moedwillig kapot heeft gemaakt.

De ontslagen COA-directeur vindt dat ze niets fout heeft gedaan. Ze is geenzins van plan het - volgens de commissie-Scheltema - te veel ontvangen salaris terug te betalen. "Het salaris is rechtmatig uitbetaald", aldus Albayrak.

In een persconferentie hekelt Albayrak de conclusies van het rapport over haar functioneren bij het COA. Ze zegt dat er geen sprake was van een angstcultuur en dat ze niet gesjoemeld heeft met haar loon. Albayrak denkt dat de overheid haar weg wilde hebben.

Conclusie
"Ze verwerpt alle beschuldigingen die in het rapport worden geuit. Ze zegt dat alle informatie, die ze zelf heeft gegeven, eigenlijk opzij is geschoven. Daar is niks mee gedaan. Dat leidde bij haar tot de conclusie dat er op voorhand al aan een conclusie is gewerkt," zegt BNR's Jeroen Stans, die de zaak volgt.

Schijnproces
"Dit is geen onafhankelijk onderzoek maar een schijnproces’’, aldus Albayrak in een reactie op de vernietigende conclusies van de commissie-Scheltema.

Volgens Albayrak heeft ze een strenge manier van besturen, maar heerste er geen angstcultuur bij het COA. Albayrak vindt zichzelf onnodig beschadigd en wil een schadevergoeding.

Hangen
"Barbertje moest hangen’’, zo zei ze tijdens de persconferentie. Volgens Albayrak gaan zij en haar gezin kapot aan de "feitelijke onjuistheden’’ die de afgelopen maanden over haar zijn gezegd. Ondanks dat sleept ze de commissie niet voor de rechter.

"Ik kan daar nog geen uitlatingen over doen, nu is het er in ieder geval de tijd nog niet voor’’, aldus haar woordvoerder. Volgens haar is er "mogelijk met voorbedachten rade naar een slotconclusie gewerkt’’.

Onder vuur
Albayrak werkte bij het COA als algemeen directeur, maar kwam onder vuur te liggen vanwege haar bestuursstijl en haar salaris.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen