Nieuws20 okt '15 18:03Aangepast op 20 okt '15 19:24

Nieuwe naheffing Brussel: Nederland moet 446 miljoen euro betalen

Auteur: Judith Laanen

Minister Dijsselbloem meldt een nieuwe naheffing uit Brussel: Nederland moet 446 miljoen euro betalen.

De minister van Financiën schrijft dat vandaag in een brief aan de Tweede Kamer. Dijsselbloem had eerder al rekening gehouden met een nieuwe naheffing en daarvoor 612 miljoen euro gereserveerd.

Vorig jaar kreeg het kabinet door de Europese Commissie een netto naheffing van 643 miljoen opgelegd. Die leidde tot verbazing bij het kabinet en tot grote ophef in de Tweede Kamer. Uiteindelijk bleken de cijfers te kloppen en maakte Dijsselbloem het geld eind december over.

Zo was het met de vorige naheffing ook, daardoor ging de contributie van Nederland aan de Europese Unie omhoog, zegt Boven. In dit geval gaan de naberekeningen specifiek over de btw, legt Boven uit. "Een deel van de btw die we in Nederland betalen gaat direct naar Europa. Die is omvangrijker geweest, voor alle EU-landen. Nederland zit in het groepje dat fors moet nabetalen."

Deze naheffing zag de minister volgens Boven wel degelijk aankomen. In zijn brief verwijst Dijsselbloem meerdere keren naar een reservering die genomen was in de begroting voor een mogelijke naheffing. "Die reservering was eigenlijk groter dan de daadwerkelijke naheffing, dus wat dat betreft is dit een meevaller", zegt Boven.

Omdat Dijsselbloem al rekening had gehouden met een naheffing levert dit volgens Boven geen directe schade op voor de Nederlandse begroting van volgend jaar.

Reacties Kamer
Kamerleden reageren met afkeuring maar ook met begrip op de naheffing. PVV-leider Geert Wilders twittert vanuit Australië, waar hij nu op bezoek is, dat er honderden miljoenen naar de Brusselse politieke maffia en asielzoekers gaan en dat tegelijk de pensioenen voor de Nederlanders gekort worden.

SP-Kamerlid Arnold Merkies zegt met de methodiek van de EU geen problemen te hebben. "Dit is nou eenmaal de consequentie van de methode waarbij je de afdracht aan de EU koppelt aan de omvang van je economie. Als je economie harder groeit, betaal je meer. Als je minder groeit, betaal je minder. Zolang de naheffing er maar niet is omdat wij ons strakker aan regels houden dan andere EU-landen", zegt ze tegenover persbureau ANP.

D66-Kamerlid Wouter Koolmees vindt de naheffing een gevolg van een systeem dat niet aan de burger valt uit te leggen, tegenover ANP. "Zoveel naheffingen, herberekeningen en teruggaves, dit is niet meer te volgen. Deze begrotingssystematiek moet echt op de schop. De naheffing klopt volgens de regels, maar we moeten echt naar een transparanter en voorspelbaarder systeem.'' Nederland moet wat Koolmees betreft tijdens het voorzitterschap van de EU begin volgend jaar een 'begrotingstop' organiseren om een beter systeem te ontwikkelen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen