Nieuws25 jan '16 14:30

Paul Haarhuis: 'Bekentenis Lindahl nog geen bewijs voor matchfixing'

Auteur: Dave Krajenbrink

De bekentenis van oud-proftennisser Nick Lindahl in een matchfixingzaak is nog geen bewijs dat hier ook echt sprake van matchfixing is geweest. Dat zegt oud-proftenniser en tegenwoordig captain van het Nederlandse Fed Cup-team Paul Haarhuis tegen BNR.

Paul Haarhuis. ANP
Paul Haarhuis. ANP

Lindahl bekende vandaag bij een Australische rechtbank dat hij bij een klein toernooi opzettelijk een wedstrijd heeft verloren van een lager geklasseerde speler. Lindahl, die in 2010 zijn hoogste positie op de wereldranglijst bereikte (187e), bekende dat hij twee gokkers vooraf had ingeseind over zijn geplande nederlaag. Zij wilden met die informatie financieel een aardige slag slaan.

"Deze jongen heeft aan andere mensen verteld dat hij deze wedstrijd ging verliezen", zegt Haarhuis. "Maar dat wil niet zeggen dat hij er zelf geld aan verdiend heeft."  Zo lang dat onduidelijk of niet zo is, is er geen sprake van bewijs van matchfixing volgens Haarhuis.  "Er kunnen allerlei redenen zijn geweest waarom hij die wedstrijd heeft verloren. Als hij dat voor de wedstrijd heeft verteld aan anderen, dan kunnen die daarvan geprofiteerd hebben."

Ook een wedstrijd gisteren op de Australian Open werd bij de politie melding werd gemaakt van mogelijk matchfixing. Op de gemengd dubbelpartij tussen Lara Arruabarrena/David Marrero en Andrea Hlavackova/Lukasz Kubot werd grof geld ingezet op de zege van Hlavackova en Kubot. Die wonnen de wedstrijd ruim met 6-0 en 6-3. Maar het wedkantoor had toen de politie al ingeseind en het onmogelijk gemaakt nog geld in te zetten op de wedstrijd. Na de wedstrijd ontkende Arruabarrena in alle toonaarden. Marrero zei dat hij last had van een knieblessure.

Haarhuis: "Ook hier kan sprake zijn van een speler die tegen anderen zegt: ‘ik voel mij niet goed, die wedstrijd ga ik niet winnen. Ik denk niet dat een van die spelers zo dom juist nu er zoveel publiciteit is vanwege matchfixing veel geld inzet om te verliezen. Zo dom kun je toch niet zijn."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen