Nieuws24 dec '15 14:53

Nieuw, goedkoper, medicijn voor ziekte van Bechterew

Auteur: Judith Laanen

Goed nieuws voor de ruim 80.000 Nederlanders met de ziekte van Bechterew: het Academisch Medisch Centrum ontwikkelde een nieuw, goedkoper, medicijn dat de ziekte goed onder de duim houdt.

Een patiënt met vergroeide handen door reuma. Foto ANP
Een patiënt met vergroeide handen door reuma. Foto ANP

De ziekte van Bechterew is de bekendste vorm van een reumatische aandoening die leidt tot ontstekingen in het bindweefsel van grote gewrichten en de wervelkolom. Ook kan op den duur de rug en de nek vergroeien. Die vergroeiing kan zo ernstig zijn dat mensen in een rolstoel terechtkomen. Een van de bekendste patiënten met Bechterew was schrijver Joost Zwagerman.

Blokkering van specifiek ontstekingseiwit
Dominique Baeten is hoogleraar reumatologie aan het AMC en deed jarenlang onderzoek naar het middel. Het nieuw ontwikkelde medicijn blokkeert volgens hem een specifiek ontstekingseiwit dat andere medicijnen die nu al beschikbaar zijn, niet doet.

 

Ontdekking en diagnose blijft moeilijk
De ziekte heeft een erfelijke basis, weet Baeten. Als de ziekte voorkomt in de familie loop je een grotere kans op het ook krijgen van de ziekte, zegt de hoogleraar. De ziekte openbaart zich meestal voor het dertigste levensjaar, en komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen, zegt Baeten. Het grootste verschil in de manifestatie van de ziekte is dat mannen sneller "vastgroeien" dan vrouwen, zegt Baeten. "Het blijft heel moeilijk om de ziekte vroeg te ontdekken en te diagnostiseren."

Eén spuitje elke vier weken
Het nieuwe medicijn komt in de vorm van een spuitje, één om de vier weken. De andere medicijnen die nu toegepast worden zijn ook vaak injecties, die meestal om de week of één keer per week worden toegediend.

Nieuwe medicijn goedkoper
Het nieuwe medicijn is niet goedkoop, zegt Baeten: "Het gaat om 7000 euro per jaar per patiënt." Maar als je dat afzet tegen andere, huidige medicijnen die tot nu toe worden gebruikt, wordt het wel goedkoper, zegt Baeten: "Die kosten ongeveer 14.000 euro per patiënt per jaar."

Ongeveer 80 duizend mensen in Nederland lijden aan deze ziekte. Daarvan zal ongeveer eenderde baat hebben bij het nieuwe medicijn, denkt Baeten. Vanaf eind februari is het nieuwe middel beschikbaar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen