Nieuws2 sep '15 10:33Aangepast op 2 sep '15 15:29

'Meer bouwen en doorstroming huurders verbeteren voor sociale woningbouw'

Auteur: Judith Laanen

Maxime Verhagen, voorzitter van Bouwend Nederland, vindt dat het kabinet meer woningen moet laten bouwen en de doorstroming van bewoners die teveel verdienen moet verbeteren. Alleen zo kunnen de problemen op de sociale woningmarkt, die mede toenemen door de vluchtelingenstroom, opgelost worden.

Foto ANP
Foto ANP

Het toewijzen van huizen aan vluchtelingen mag niet ten koste gaan van mensen die al jaren op een betaalbare huurwoning wachten. Dat vindt een meerderheid in de Tweede Kamer, blijkt uit een rondgang van BNR. Momenteel gaat één op de tien vrijkomende sociale woningen naar asielzoekers, blijkt uit cijfers van Bouwend Nederland. En dat heeft gevolgen voor de wachtlijsten, die in Amsterdam inmiddels zijn opgelopen tot elf jaar.

---

Voor het laatste nieuws over bouwen: luister straks om half vier naar BNR Bouwmeesters met Jan Postma

---

 

Meer bouwen, meer bouwlocaties
Ook is er een tekort aan betaalbare woningen en bouwlocaties. Dat kan het kabinet oplossen door meer te laten bouwen, bouwvergunningen sneller uit te geven en de doorstroming van bewoners te verbeteren, vindt Verhagen: "Vóór de crisis bouwden woningcorporaties zo'n 25.000 woningen per jaar. Nu is dat nog zo'n zevenduizend, een enorme teruggang."

De discussie over de grondprijzen mag ook gevoerd worden, vindt Verhagen, zodat het betaalbaar wordt om te bouwen. Tussen 1995 en 2008 zijn de grondprijzen enorm gestegen. "We doen alsof Nederland één geheel is, terwijl de Randstad heel anders is dan Tynaarlo, om het maar eens eenvoudig te zeggen. Dus ook op huur moet je de vrijheid krijgen om te differentieëren."

'Hypotheekregels Nibud terugdraaien'
Momenteel wonen 700.000 huishoudens in een sociale huurwoning, terwijl ze eigenlijk teveel verdienen, zegt Verhagen. Deze groep valt volgens hem vanwege de inperking van de hypotheekregels tussen wal en schip. "Het kabinet moet het klakkeloos overnemen van de Nibud-regels terugdraaien zodat het makkelijker wordt om een hypotheek te krijgen. Ook moet de starterslening terugkomen, dat is een klein bedrag van 50 miljoen op een rijksbegroting van 250 miljard. Je zou de schenkingsvrijstelling kunnen verruimen. Ik heb begrepen uit gelekte stukken dat dat gaat gebeuren. En de corporaties moeten meer gaan bouwen. Ze hebben daar voldoende financiële middelen voor."

'Nederland is nog niet af'
Bouwend Nederland heeft een functie om dit probleem op te lossen, zegt Verhagen. De branchevereniging overlegt met landelijke en lokale overheden. Ook ziet Verhagen bij veel bestuurders de gedachte dat Nederland "af is", en er niet meer gebouwd hoeft te worden. "Er komen een miljoen huishoudens bij in de komende twintig jaar, die moeten ook ergens wonen."

'SP: kijk verder voor huis voor vreemdeling'
De grootste gemeenten moeten niet automatisch de meeste vluchtelingen met een verblijfsvergunning opnemen, vindt de SP. In plaats daarvan moeten huizen gezocht worden in gemeenten die gemakkelijker woonruimte kunnen bieden. Dat zegt SP-Kamerlid Sadet Karabulut. Het rijk moet wel bijspringen bij kosten voor inburgering en het zoeken naar werk. Ook moeten woningcorporaties worden vrijgesteld van de verhuurdersheffing als ze willen bouwen in gebieden waar de grootste behoefte is aan sociale woningbouw. "Het kabinet maakt de woningnood groter door verkoop van huurwoningen aan te moedigen en de markt te liberaliseren'', vindt Karabulut.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen