Nieuws15 dec '15 16:34

Voorlopige conclusies 250 antwoorden over Teeven-deal

Auteur: Karlijn Meinders

76 pagina's en heel veel tijd had het kabinet nodig om de 250 vragen te beantwoorden van de Tweede Kamer naar aanleiding van het rapport van de Commissie-Oosting over de Teeven-deal.

Foto: ANP
Foto: ANP

Minister Van der Steur van Justitie miste tot twee keer toe de deadline voor het beantwoorden van die vragen. Tot grote onvrede van de oppositie. Nu zijn ze er en de materie is niet mals, vertelt politiek-verslaggever Jeroen Stans vanuit Den Haag. "In het rapport van de Commissie-Oosting kreeg vooral Fred Teeven, destijds officier van justitie, ervan langs en zijdelings ook Kamervoorzitter Van Miltenburg."

Belangrijkste conclusie
De belangrijkste vraag betrof de deal zelf, meent Stans. "Mocht die nou ja of nee? Eerder zei Rutte ja, de Commissie-Oosting zei nee. Ard van der Steur zegt namens het kabinet: wij onderschrijven de conclusie van de Commissie en Rutte krabbelt nu een beetje terug. Hij legt zich nu ook neer bij de conclusie van de Commissie."

Niet ontkennen
Wat ook opviel was dat Dijkhoff en Van der Steur, toen nog Kamerleden, destijds aanschoven om advies te geven. Stans: "Minister Ard van der Steur schrijft nu dat ze toen actief betrokken zijn geweest bij de politieke afwikkeling. Ze wilden bijvoorbeeld niet dat toen Nieuwsuur met die scoop kwam dat het om meer geld ging, dat niet glashard zou worden ontkend in een persbericht. Daar is blijkbaar niet naar geluisterd, want dat is wel gebeurd.

Persoonlijke notitie
Verder schrijft Van der Steur dat de andere antwoorden vanuit het ministerie voor de rest wel kloppen. "Technisch gezien, maar dat Opstelten en Teeven de zaak wel te veel wilden nuanceren", zegt Stans. Dan was er nog een persoonlijke notitie van een gesprek tussen Teeven, toen nog staatssecretaris, en zijn hoogste ambtenaar. "Daarover zei Rutte: die notitie kan ik niet openbaar maken. Nu zegt hij: achteraf gezien had dat best gekund."

Uitstellen debat
Ondertussen staat er nog een hoorzitting met de Commissie-Oosting gepland en natuurlijk een debat met premier Rutte. "De oppositie wil dit debat uitstellen naar donderdag, omdat het zo lang heeft geduurd voor de antwoorden er waren", vertelt Stans. "Maar donderdag is er ook een EU-top waar Rutte bij moet zijn. De coalitie lijkt er nu op aan te sturen dat het geen donderdag, maar woensdagmiddag wordt. Een klein uitstel dus, maar daar staat nog een kleine komma achter."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen