Nieuws30 dec '15 18:35

Nederlandse kust dreigt net zo volgebouwd te worden als Belgische

Auteur: Karlijn Meinders

Daarvoor vrezen natuurorganisaties en de Tweede Kamer. Het kabinet heeft besloten de kuststrook niet langer te beschermen tegen bouwprojecten. Er wordt gewaarschuwd voor 'verbelganisering' van het nu nog open strand.

Foto: ANP
Foto: ANP

Volgens de burgemeester van Oostende Johan Van de Lanotte is 'verbelganisering' misschien wat overdreven, maar zijn er in het verleden inderdaad fouten gemaakt: "De kust van België is ongeveer voor de helft volgebouwd. Men heeft eerst gebouwd en later zijn er pas afspraken gemaakt over de bescherming van de duinen."

De huizen die nu in Oostende staan zijn niet bepaald mooi, vindt Van de Lanotte. "In ongeveer 1890 kwam dat strandtoerisme op gang, daar was België koploper in, samen met Groot-Brittannië. Daar stonden hele mooie huizen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn er veel van die huizen gebombardeerd."

Nederland zou selectief moeten zijn in waar wel en waar niet iets wordt neergezet, meent Oostende. "En er moet goed nagedacht worden over wat er dan moet komen te staan. Men moet kwaliteit eisen. En daar zit de uitdaging, want ontwikkelaars zullen natuurlijk proberen de meeste opbrengst te halen uit de minste investering."

Gerelateerde artikelen