Nieuws12 feb '16 18:48

'Financieel tekort spoorprojecten gaat verder oplopen'

Auteur: Karlijn Meinders

Staatssecretaris Dijksma van Infrastructuur heeft aan de Tweede Kamer laten weten dat het tekort op kan lopen tot honderden miljoenen.

Foto: ANP
Foto: ANP

Eerder werd gemeld dat het om 84 miljoen euro ging, maar dat bedrag wordt nog hoger. Hoeveel precies wil Dijksma niet zeggen, maar uit de brief valt op te maken dat het tekort op kan lopen tot maar liefst 323 miljoen.

D66-Tweede Kamerlid Stientje van Veldhoven:

Meerdere projecten
Het gaat onder andere om een tekort op een programma dat er voor zou moeten zorgen dat er meer treinen sneller achter elkaar komen te rijden. Maar er zijn meer stevige kostenposten, vertelt Van Veldhoven. "Er zijn tekorten op het onderhoud, allerlei tekorten binnen de prijscompensatie, tegenvallers bij grote stations, tegenvallers bij geluidsmaatregelen. Bij dat laatste gaat het om een tekort van 800 miljoen voor het spoor en de weg samen."

Prioriteiten stellen
Het is wel positief dat Dijksma de tegenvallers direct meldt aan de Kamer, meent Van Veldhoven. "Ik waardeer het, maar er moet dan wel orden op zaken worden gesteld. Er moeten prioriteiten gesteld worden, we leggen bijvoorbeeld nog steeds bij de ring van Utrecht, ten koste van een prachtig stukje bos, een weg aan die ons 11 seconden tijdswinst gaat opleveren, maar wel 400 miljoen kost. Ik zou zeggen: schrap dat soort luxe projecten en steek het geld in de tekorten op het spoor en in noodzakelijk onderhoud."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen