Nieuws27 nov '15 10:13

Winkeliers nemen voorzorgsmaatregelen op Black Friday

Auteur: Bas van Setten

De Britse koopjesjager kan vandaag flink aan z'n trekken komen want in heel Groot-Brittannië is het 'Black Friday'. Dat betekent dat veel winkels stunten met hun producten om maar zoveel mogelijk te verkopen.

Correspondent Lia van Bekhoven stond vanochtend in een winkelstraat in Zuidwest-Londen. "Op het moment staan er weinig mensen voor de winkels te wachten. Ik denk dat de meesten hebben besloten hun spullen online kopen."

 

Misschien heeft dat iets te maken met vorig jaar. Van Bekhoven: "Toen brak Blak Friday goed los in Groot-Brittannië. In sommige winkels waren vechtpartijen, personeel en bewaking werd onder de voet gelopen, één vrouw brak haar pols, een ander liep een verwonding op toen een tv-scherm op haar hoofd viel en de politie moest verschillende keren in actie komen. Dit jaar zijn winkels beter voorbereid. Ze hebben veel meer personeel en bewaking ingeschakeld."

Civilized Saturday
Daarnaast is er ook een tegenbeweging, zegt Van Bekhoven. "Boekwinkels komen morgen met 'Civilized Saturday'. Sommige winkels delen koffie uit, één heeft een kamerorkest ingehuurd, een andere boekwinkel beloofd champagne en in weer een andere loopt het personeel in avondkledij."

Black Friday
Black Friday in ontstaan in de Verenigde Staten en valt altijd op de dag na Thanksgiving Day, de vierde donderdag in november. De dag wordt beschouwd als het begin van het seizoen van de kerstaankopen. Black Friday gaat in veel winkels gepaard met een enorme chaos, en er zijn zelfs doden gevallen. Zo is er in het verleden een 34-jarige beveiliger van het Amerikaanse Walmart vertrapt, en hebben twee mannen elkaar in een speelgoedwinkel doodgeschoten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen