Nieuws6 mrt '15 08:18

'Vrouwen hebben hun zorgplafond bereikt'

Auteur: Karlijn Meinders

Twee derde van de werkgevers maakt zich zorgen over toenemende zorgtaken van werknemers. Het gaat vooral om zorg voor bijvoorbeeld een ziek familielid of bejaarde ouders. Blijkt uit onderzoek door Motivaction in opdracht van Women Inc.

Foto: ANP
Foto: ANP

Women Inc. is bezig met een campagne om zorgverantwoordelijkheid in Nederland onder de aandacht te brengen. Jannet Vaessen,  directeur van de organisatie, zegt dat vooral vrouwen hun zorgplafond dreigen te bereiken.

"De participatiesamenleving is dit jaar uitgeroepen en dat betekent: nog meer zorgtaken voor een groep burgers en wij zijn bang dat dat in de schoot van vrouwen terecht zal komen. Dat wordt ook onderschreven door het SCP."

Zorgplafond
Volgens Vaessen hebben vrouwen het al zwaarder dan mannen en wordt het er nu niet beter op. "Kinderzorg doen vrouwen al twee keer zoveel als mannen, de mantelzorg is 60-40 verdeeld, maar de meer intensieve vormen van mantelzorg komen ook weer bij vrouwen terecht. We maken ons ook zorgen om de maatschappelijke trends als vergrijzing. Er komen nog meer ouderen bij en de beroepsbevolking slinkt steeds verder."

Vanmiddag is er een bijeenkomst, waar ook VNO-NCW bij aanwezig zal zijn. "We willen vooral dat er gesprekken komen. Werkgevers denken te vaak nog vanuit de businessmodellen, maar het is een maatschappelijke trend. We willen dat werkgevers en de overheid dit als een gezamenlijke zorg gaan zien."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen