Nieuws6 jan '16 17:32

Werkgevers wijzen mantelzorgers niet op rechten

Auteur: Didi Levison

Mantelzorg en een baan gaan soms moeilijk samen. Volgens Lenette van Tienhoven van de stichting Werk&Mantelzorg ligt dit aan verlofvrees van de werkgever.

Als mantelzorger heb je recht op verschillende verlofregelingen, maar ruim 70% van de werknemers heeft daar geen idee van. Werkgevers zijn huiverig om hen er op te wijzen. Dat blijkt uit onderzoek van de stichting Werk&Mantelzorg.

Werknemers die thuis iemand moeten verzorgen doen dat vaak zonder te weten dat ze mantelzorger zijn. Daardoor verdiepen ze zich niet in hun rechten en herkennen ze zich niet als mantelzorger, legt Van Tienhoven uit.

Werkgevers zijn bang dat personeel massaal gebruik maakt van de speciale verlofregeling. Maar die angst is volgens Van Tienhoven niet nodig: “Bovendien hebben werknemers veel meer aan flexibiliteit zodat ze bijvoorbeeld zelf hun werktijden kunnen bepalen”, voegt ze daaraan toe. Het advies van Van Tienhoven aan mantelzorgers: “Maak het bespreekbaar met je baas. Dit zorgt voor begrip.”

Toch zijn er 160 bedrijven die het keurmerk ‘mantelzorgvriendelijk’ hebben verkregen. Deze organisaties brengen actief regelingen en mogelijkheden onder de aandacht bij personeel dat in z’n vrije tijd zorg verleent aan familie of vrienden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen