Nieuws3 mei '11 18:16

Pakistan expres buiten aanval Osama gehouden

Auteur: Saskia van Huijgevoort

De Amerikaanse regering heeft Pakistan vanaf het begin bewust buiten de aanval op Osama bin Laden gehouden. Washington waren bang dat de Pakistaanse autoriteiten het doelwit zouden waarschuwen.

Dat heeft Leon Panetta, directeur van de inlichtingendienst CIA, dinsdag gezegd tegen het tijdschrift Time. Het was zijn eerste interview sinds de geslaagde operatie.
Na lang wikken en wegen concludeerde Amerika afgelopen vrijdag dat Bin Laden hoogstwaarschijnlijk in het complex was. Er waren toen drie mogelijkheden, zei Panetta: een bombardement zou hebben geleid tot veel burgerdoden. Wachten was ook geen optie, omdat "we vanwege de beveiligingsmaatregelen bij het complex op het punt waren gekomen dat we de beste inlichtingen hadden die we konden krijgen.'' Daarom viel de keuze op de actie met speciaal getrainde commando’s.
Pakistan is boos over de actie. De aanval, die leidde tot de dood van Bin Laden, heeft de spanningen tussen de Verenigde Staten en Pakistan blootgelegd. De landen zijn officieel bondgenoten in de strijd tegen terrorisme, maar achter de schermen klinkt kritiek op Pakistan.
De veiligheidsdiensten van het Zuid-Aziatische land zouden nauwe banden onderhouden met terroristen. Daarom ook zou Pakistan niet van de Amerikaanse actie op de hoogte zijn gesteld.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen