Nieuws25 sep '14 17:58

Wilders: Nederland beschermen gaat vóór optreden in Irak

Auteur: Bram van Dijk

Het debat over de Nederlandse militaire bijdrage aan de strijd tegen IS moet vooral gaan over de veiligheid in Nederland zelf, zegt PVV-leider Wilders tegen BNR. Ook is hij geschrokken van het advies aan militairen om voorlopig niet meer in uniform de straat op te gaan.

Wilders: "Ik vind het een absurd advies. Het toont overigens wel aan dat we in oorlog zijn, dat de Islamitische Staat Nederland de oorlog heeft verklaard. En ik snap niet dat we daar niet meer een debat over hebben."

In de Artikel 100-brief van het kabinet over de Nederlandse deelname staat volgens Wilders te weinig over deze veiligheid binnen onze landsgrenzen. "In die brief van 6 à 7 kantjes staan ongeveer 2 alinea's over de gevolgen voor de veiligheidssituatie in Nederland. Daar staat in dat de terreurdreiging serieuzer is en dat de kans op een aanslag groter is. Maar ze verhogen het dreigingsniveau niet. En dat is natuurlijk de wereld op zijn kop."

Te weinig aandacht voor het binnenlandse debat, dus. "Wij zijn gekozen om Nederland te beschermen, nog méér dan om in Irak op te treden. Ik ben daar niet tegen, maar we voeren gedeeltelijk het verkeerde debat."

Volgende week donderdag is het debat over de Nederlandse deelname aan de IS-strijd.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen