Nieuws23 okt '11 15:05

Flitspalen het haasje

Auteur: Maurice Driessens

's Lands flitspalen zijn niet geliefd, en agressie tegen het controlemiddel neemt toe. Dat bleek ook zondagochtend weer, toen een bom bij een flitspaal in Voorschoten zorgde voor drie gewonden. Een kort overzicht van flitspaalmolestatie.

In mei van dit jaar werd een flitspaal in Emmen opgeblazen. De knal vernielde toen niet alleen de plaa, maar ook een paar ramen van een naastgelegen huis.

Zaag
In 2010 kreeg een inwoner van het Belgische Beerse een boete van bijna 70.000 euro voor het doormidden zagen van een flitspaal. Hij was zo boos dat hij geflitst was, dat hij het apparaat met een zaag te lijf ging.

Gewond
Een paar jaar geleden raakte een man uit Eindhoven gewond aan een hand en zijn gezicht toen hij een flitspaal in Valkenswaard wilde opblazen.

Tuf-Tuf
De ergernis over flitsapparaten leidde begin vorig decennium tot de oprichting van een speciale club in de strijd tegen de flitspaal: de Tuf-Tufclub.

Op een speciale website plaatste de club onder meer foto's van flitspalen en politieagenten met mobiele controles. Bovendien bood de club informatie over snelheidscontroles.

Het werk van de club werd hen niet in dank afgenomen. Getergd door juridische procedures staakte de organisatie in 2004 het werk.

Van Inkel
Een actie van DJ Jeroen van Inkel van Veronica FM, viel ook al niet in goede aarde. De DJ riep actief op om flitspalen onschadelijk te maken. Dat kwam hem op een tik op de vingers van het Openbaar Ministerie te staan, dat liet weten dat de zender strafbaar handelde. Van Inkel staakte zijn actie daarna snel.

Schade
Het OM meldde vorig jaar dat in twee rechtszaken forse schadevergoedingen waren opgelegd voor het opzettelijk vernielen van flitspalen. In Utrecht ging het om 8000 euro, in Amsterdam om 30.000 euro.

In 2009 werden 12 flitspalen ernstig vernield. Dat is een druppel op de gloeiende plaat: in het hele land staan ruim 1400 flitspalen. Het merendeel is in beheer bij het OM. De rest is van gemeenten, provincies en waterschappen.

Files, flitsers en het weer zijn ook altijd op BNR.nl terug te vinden, op deze speciale pagina. Ook een flitser gespot? Meld het ons: 020-5158515.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen