Nieuws14 jan '16 17:36

10 Guantánamo Bay-gevangenen naar Oman

Auteur: Judith Laanen

Amerika heeft tien Guantánamo Bay-gevangenen overgebracht naar de Golfstaat Oman en vrijgelaten. Daarmee zitten nu minder dan 100 mensen vast in de gevangenis op Cuba.

Demonstranten voor het Witte Huis protesteren tegen gevangenis Guantánamo Bay in Cuba. Foto ANP
Demonstranten voor het Witte Huis protesteren tegen gevangenis Guantánamo Bay in Cuba. Foto ANP

Het gaat om tien gevangenen met de Jeminitische nationaliteit die al meer dan tien jaar zonder aanklacht of proces vastzaten. De tien zijn uit humanitaire overwegingen naar Oman gevlogen en niet naar Jemen, omdat daar een oorlog woedt.

De Amerikaanse minister van Defensie Ash Carter, die al in december aankondigde dat gevangenen in groepen zouden worden verplaatst naar andere landen, bevestigde de overplaatsingen.

Sluiting belangrijke verkiezingsbelofte Obama
De Amerikaanse president Barack Obama doet al sinds 2009 pogingen om de gevangenis te sluiten. Dat was één van zijn belangrijkste verkiezingsbeloften. Amerika-correspondent Reinout van Wagtendonk, correspondent in Amerika, denkt niet dat het Obama gaat lukken die "hete politieke aardappel" te schillen tijdens zijn presidentsschap.

 

Maar ook dat wordt problematisch, verwacht Van Wagtendonk: "De politieke storm die daarover zou opsteken zou hem beschadigen, zelfs in zijn laatste jaar. Belangrijker nog: het zou ook de Democratische presidentskandidaat die hem zou willen opvolgen, Hillary Clinton, in problemen brengen."

Zware jongens
Een stuk of 50 van de gevangenen die nu nog in Cuba vastzitten zijn volgens Van Wagtendonk "echt zware, gevaarlijke terroristen, sommigen met leiderschapsconnecties met de terreuraanvallen van 9/11." Die zouden dan naar het Amerikaanse vasteland overgebracht moeten worden, naar een superbeveiligde gevangenis. Dat vinden de publieke opinie en de politiek "doodeng", zegt Van Wagtendonk.

Een belangrijk argument dat Republikeinen aandragen tegen de sluiting van Guantánamo Bay, is de dreiging die eventuele vrijlating van de gevangenen met zich meebrengt, zegt Van Wagtendonk: "Zodra je dit soort mensen vrijlaat, zeker als je ze naar het Midden-Oosten stuurt zonder veel garanties, wie zijn wij dan om te weten dat ze niet onmiddellijk omdraaien en met IS of al-Qaeda terug komen om aan te vallen? Dat is onder Bush al eens eerder gebeurd, maar daar hoor je de Republikeinen dan niet over."

Op dit moment zijn er nog 93 gedetineerden in de omstreden gevangenis. Verwacht wordt dat er tot de zomer nog zo'n 34 gevangen elders zullen worden ondergebracht.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen