Nieuws9 okt '15 13:14Aangepast op 9 okt '15 13:43

Burgemeester Heusden niet verrast door 'mol' recherche

Auteur: Karlijn Meinders

Een agent van de Nationale Recherche wordt verdacht van het op grote schaal verkopen van gevoelige informatie aan de onderwereld. De burgemeester van Heusden is niet verrast.

Jan Hamming, burgemeester van de Brabantse gemeente Heusden, trok eerder dit jaar al aan de bel, vanwege de invloed van criminaliteit in Brabant. Drugscriminelen moeten wel hulp krijgen uit de bovenwereld, zie hij toen. We zien dat er lijnen lopen, we kunnen het alleen niet hard maken.

Bewijs
Hij is dan ook niet verrast dat er nu ook bewijs is. "We vinden wel vaker bewijs van die verbinding. Bij het opdoeken van drugslaboratoria is de bovenwereld continue betrokken. Dit is daar een bevestiging van. Dat is buitengewoon ernstig. Dat moeten we met hand en tand bestrijden, maar ik ben niet verrast."

Onveilig
Ook burgemeesters kunnen hierdoor in gevaar komen, meent Hamming. "Er zijn bedreigingen, voorbeelden van auto's die in de brand worden gestoken, dat is niet voor niets. Dat zou zo maar te maken kunnen hebben met het delen van informatie."

Voorkomen
Dat er mensen dit soort dingen doen, is nooit helemaal te voorkomen, zegt Hamming. "Maar reden te meer om juist die financiële belangen aan te pakken. Ik ben voor nog meer wetgeving om criminelen in hun portemonnee te kunnen treffen. Wij zien dat die boven- en onderwereld steeds meer met elkaar verbonden raken en we moeten die lijnen doorknippen. Dit is een voorbeeld in de strijd en een bevestiging dat ze op de goede weg zijn."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen