Nieuws23 feb '16 17:59

'Verkiezingen voorzitter Fifa moeten in het geheim'

Auteur: BNR Webredactie

Prins Ali bin Al-Hussein, een van de vijf kandidaten voor het Fifa voorzitterschap, wil uitstel van de verkiezingen. Hij vindt dat het stemproces meer in het geheim moet.

Foto: ANP
Foto: ANP

De Fifa heeft nog tot donderdagmorgen om aan zijn verzoek gehoor te geven. De prins zelf fffhad het over een 'transparanter proces' Wat hij daarmee bedoelt blijft vaag, vindt ook voetbaljournalist Jurriaan van Wessem: "Ik neem aan dat hij bedoelt te zeggen dat alle 209 leden die mogen stemmen, dit in een geheimhouding mogen doen. En dat ze dus niet in het stemhokje kunnen worden bespied of dat ze onder druk worden gezet en een selfie moeten maken met het stembiljet waarop staat op wie ze hebben gestemd. Ik noem het niet zozeer transparant als wel een eerlijke verkiezing."

Het gevaar van als er kan worden meegekeken met het stemmen, is dat mensen onder een bepaalde druk stemmen op mensen op wie ze helemaal niet willen stemmen. "Het vermoeden is natuurlijk dat één van de kandidaten, en dan wordt meteen sjeik Salman uit Bahrein genoemd, afspraken gemaakt heeft met Afrikaanse leden. Maar houden die leden zich wel aan hun afspraak op hem te stemmen. Dat kan de sjeik dan controleren door allerlei middelen. En bij de vorige verkiezingen werd duidelijk dat er gebruik werd gemaakt van wel erg open hokjes. Als er dan een hand uitweek naar links, dan zou hij wel op Blatter stemmen. Dat moet nu misschien voorkomen worden", meent Van Wessem.

Volgens de journalist zal er vermoedelijk wel genoeg steun zijn voor dit voorstel van prins Ali bin Al-Hussein. Maar prins Ali is niet de meest populaire kandidaat. Dit zou bijvoorbeeld een tactiek kunnen zijn om langer campagne te voeren, geeft ook Van Wessem aan. "Het is natuurlijk heel raar als je het alweer uitstelt. Dan blijft er natuurlijk een bepaald machtsvacuüm hangen. En ik denk dat prins Ali daar ook niet op uit is."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen