Nieuws23 feb '16 17:09

Obama maakt plan sluiting Guantanamo Bay bekend

Auteur: BNR Webredactie

Guantanamo Bay gaat sluiten. President Obama heeft een plan voor die sluiting vandaag besproken in een persconferentie.

Foto: ANP
Foto: ANP

Hij wilde dit al heel erg lang, en aan het eind van z'n presidentschap gaat hij dat dus ook doen. In het plan staat dat de gevangenen die nu nog vastzitten en die niemand wil, zullen worden verplaatst naar Amerikaans grondgebied. Waarheen precies heeft de president vandaag niet bekend gemaakt. De bouw van een nieuw complex behoort ook tot de mogelijkheden. Nederland weigerde afgelopen jaar nog gevangenen op te nemen.

President Obama zegt dat de gevangenis niet bijdraagt aan de veiligheid van Amerika, het ondermijnt het zelfs. "Dat is niet mijn mening. Dat is de mening van experts, van mensen in de militaire top. Het is contra-productief in onze aanpak van terroristen. Want ze gebruiken het als propaganda in hun pogingen terroristen te rekruteren", zei Obama.

Overbrengen naar VS
De president heeft wel eerder gezegd dat hij de omstreden gevangenis wil sluiten. Hij voerde er in 2008 campagne mee. "We moeten nog maar zien of het nu wel gaat lukken", zegt correspondent Reinout van Wagtendonk. "Z'n plan is om in ieder geval de ongeveer 35 gevangenen die al 'gecleared' zijn voor vrijlating of voor het overbrengen naar een ander land, die te laten gaan. Er zijn op dit moment nog 91 gedetineerden over in Guantanamo. Dus voor ongeveer 55 hardcore gedetineerden moet dan een andere plek worden gevonden in de VS zelf. Daar moeten die zware jongens dan naartoe, ze moeten daar dan ook berecht kunnen worden. Maar dat wil het Republikeinse congres niet. En Obama probeert nu met de druk van de publieke opinie en zelfs de wereldopinie dat congres omver te praten. Maar het is een verkiezingsjaar, dus enorm veel slagen om de arm", zegt Van Wagtendonk.

Smet op blazoen
Obama noemde de gevangenis een smet op het blazoen van de Verenigde Staten. "Hij zegt ook dat het meer efficiënt is om terroristen die gepakt zijn en echt terrorisme in hun achtergrond  hebben, te berechten in de VS. Mensen zoals de aanslagpleger van Boston zijn al veroordeeld en al gestraft. Géén van de mensen die in sommige gevallen al vijftien jaar vastzitten op Guantanamo Bay, zijn ook maar in de buurt van een veroordeling. Dit omdat die militaire commissies daar vanwege allerlei juridische problemen daarmee absoluut geen rechtszaak tegen zich krijgen", legt Van Wagtendorp uit.

Kostenbesparing
De sluiting van Guantanamo Bay kost de VS ongeveer 290 tot 457 miljoen dollar. De detentie in Cuba kost jaarlijks 65 tot 85 miljoen dollar meer dan detentie binnen de VS, heeft het ministerie van Defensie berekend. Obama hamert hier op om het congres te overtuigen. "De Republikeinen zeggen altijd dat bezuinigen zo ontzettend belangrijk is. Aan de andere kant benoemde Obama dat Bush en Obama's tegenstander McCain in 2008 vond al dat Guantanamo dicht moest. Allerlei Republikeinse politici waren het op dat moment eens met Obama. Maar nu is het een partijstrijd-issue geworden. De Republikeinse kandidaten van nu roepen bijvoorbeeld keihard dat de gevangenis nooit meer dicht gaat", zegt Van Wagtendorp.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen