Nieuws28 aug '14 12:34Aangepast op 28 aug '14 18:06

Terminale patiënten vaak onnodig opgenomen

Auteur: BNR Webredactie

Terminale patiënten worden te vaak onnodig opgenomen in het ziekenhuis. Dat blijkt uit onderzoek van het VU Medisch Centrum.

Volgens Ria de Korte, promovenda die het onderzoek deed, gaat het om een groot aantal onnodige opnames. "Achteraf ziende zegt een kwart van de huisartsen dat patiënten onnodig zijn opgenomen. De reden dat ze toch in het ziekenhuis terecht komen is vaak een acute situatie, waarbij de patiënt de optie aangeboden krijgt en in de paniek hier bijna altijd voor kiest."

Het gaat in deze situaties om mensen die zich bijvoorbeeld benauwd voelen, last hebben van maag- en darmklachten of hartproblemen ervaren. "Patiënten willen vooral dat er zo snel mogelijk een oplossing komt, maar weten vaak niet dat dit ook thuis geregeld kan worden. De sleutel zit bij de huisartsen, zij moeten mensen hier beter over informeren."

Een thuisbehandeling is in veel gevallen dus voldoende en vaak ook nog prettiger voor de patiënt. "Als er vroegtijdig gesproken wordt over het stoppen met behandelingen en de diagnostiek wanneer mensen thuis willen blijven, dan weten ze wat hun opties zijn in geval van nood. Een opname kan zo voorkomen worden."

De oplossing ligt dus vooral bij de huisartsen, maar ook ziekenhuizen kunnen er mogelijk wat aan doen. "Veertig procent van deze patiënten ligt een week of langer in het ziekenhuis. Er kan gekeken worden of iemand ook eerder weer naar huis zou kunnen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen