Nieuws26 okt '15 20:02Aangepast op 27 okt '15 09:24

CDA: 'Staat krijgsmacht veel slechter dan menigeen denkt'

Auteur: Mark Hulstein

De hoogste generaal van de Landmacht trekt een harde conclusie over zijn eigen leger. Volgens generaal Mart de Kruif is ons leger het echte vechten verleerd. En ook is de kennis van het vechten op het hoogste niveau weggezakt.

ANP
ANP

De generaal maakt zich grote zorgen, zo schrijft hij in een column voor de Landmacht-krant. CDA-Kamerlid Raymond Knops deelt de zorgen. "De staat van onze krijgsmacht is écht veel slechter dan menigeen denkt. Het kabinet vertelt mooie verhalen dat het allemaal in orde is. Maar als we echt een serieuze defensie-organisatie willen, dan zal er linksom of rechtsom geld bij moeten." Volgens Knops heeft dat niets te maken met politieke voorkeuren, maar is het simpelweg een collectief belang.

'Niet meer geoefend'
Volgens Knops gaat het op verschillende punten fout. "Er worden brieven gestuurd naar reservisten dat er niet meer wordt geoefend, er is geen munitie om oefeningen te doen, er is onvoldoende voorraad, materieeltrajecten worden soms tot zeven jaar uitgesteld. Dat leidt allemaal tot frustratie bij het personeel. Maar belangrijker: een gebrek aan inzet in de krijgsmacht."

Een conflict stabiliseren kunnen we, stelt De Kruif. Maar een echte oorlog vechten, dat niet meer. Laat staan op internationaal niveau. "Zelfs op bataljon-niveau kunnen wij uitzendingen niet lang meer volhouden. De staat is desolaat", zegt Knops. Langdurige operaties zitten er volgens het CDA-Kamerlid niet meer in en de mogelijkheden om te oefenen zijn er onvoldoende. Knops doet een beroep op het kabinet. "De vraag is nu: wanneer komt de politiek eindelijk eens in actie om dit probleem aan te pakken? Als wij onze veiligheid willen bewaken, dan zullen we echt moeten inzetten op meer geld voor Defensie. En ook de kosten moeten dragen voor de missies."

Meer geld naar Defensie
Tijdens Prinsjesdag is de belofte gedaan dat er meer geld naar Defensie zal gaan, maar volgens Knops is dat niet toereikend. Omdat de kosten van bijvoorbeeld materieel tijdens buitenlandse missies omhoog zijn gegaan, vloeit het geld er volgens hem aan de achterkant weer uit. "Je zal substantieel meer moeten doen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen