Steeds grotere crisis in de Nederlandse winkelstraten
Gisteravond werd het moederbedrijf van Perry sport en Aktiesport failliet verklaard. Daarmee is de crisis in de Nederlandse winkelstraten weer groter geworden. Er hebben zich al wel geïnteresseerden gemeld voor de winkelketens.
Door het faillissement verliezen zo'n 2000 mensen mogelijk hun baan. De winkels blijven de komende zes weken nog wel open. Bedrijvendokter Anton Wiggers denkt dat er nog kansen zijn voor de twee winkels.
Jan Meerman, voorzitter van branchevereniging InRetail, is niet verbaasd over het faillissement. "Maar wel over de snelheid waarmee dit plaatsvindt", zegt Meerman. Toch ziet ook hij kansen voor een doorstart. "Als je kijkt naar het aanbod van sportwinkels, dan zie je dat daar nog veel vraag naar is. En het zijn vaak mooie panden op goede locaties."
Hoe nu verder?
De curatoren moeten nu op zoek naar geschikte partijen. Daarbij kijken ze naar twee zaken, vertelt Wiggers. "De opbrengst van de boedel en de werkgelegenheid. De partij die de beste combinatie wil afnemen, daarmee gaat de curator zaken doen. Waar ik zelf aan zit de denken: partijen als Foot Locker, Intersport, of Decathlon."
De curatoren hebben aangegeven de winkels zes weken open te houden. Wiggers legt uit wat er gebeurt na een faillissement. "De bank draait direct de geldkraan dicht. Dan moet je een boedelkrediet aanvragen en zes weken lang de salarissen doorbetalen. De curator kan de eigenaren van de panden drie maanden dwingen om mee te werken en daarna is het snel klaar."
Onzeker
Volgens vakbond FNV is het nog niet duidelijk wie de lonen gaat doorbetalen. Nico Meijer, bestuurslid FNV Handel: "Het probleem is dat er eerst surseance is aangevraagd, dan zou de bank betalen, maar nu er sprake is van een faillissement is de situatie anders. Het UWV zal opnieuw moeten beoordelen of ze dit over kunnen nemen."
Meijer is niet zo optimistisch als Meerman en Wigger.
Niet de laatste
Volgens Meerman is het einde van een lange reeks faillissementen hiermee nog niet in zicht. "Dit is absoluut niet de laatste, al is het moeilijk te voorspellen wie er zal volgen. We zitten midden in een veranderingsproces van de detailhandel. Of een bedrijf failliet gaat hangt natuurlijk ook af van het vermogen van de onderneming. Gelukkig zitten er nog wel een aantal rijke families achter sommige winkels, dan kun je enig verlies wel opvangen."
Leegstand
Het is van groot belang dat gemeenten in het geval van leegstand snel actie ondernemen, zegt Meerman. "Ze moeten heel goed weten wat ze willen met hun stad of dorp en een plan maken in samenwerking met detailhandel, vastgoed en horeca waarin staat: waar willen we wel winkelen en waar niet? We hebben nu gewoon te veel winkels in Nederland. Haal de winkels die in slecht lopende gebieden zitten naar het centrum, zorg dat er geen rotte plekken zitten en da komen de bezoekers vanzelf."