Nieuws23 okt '14 11:11Aangepast op 23 okt '14 13:17

Geestelijk vader Haagse Harry overleden

Auteur: BNR Webredactie

De Haagse striptekenaar Marnix Rueb is overleden. Dat heeft zijn familie laten weten. De bedenker van stripheld Haagse Harry is 59 jaar geworden.

Rueb stierf in de nacht van woensdag op donderdag in zijn slaap. Onlangs bleek dat hij longkanker had, die niet meer te behandelen was.

De strip Haagse Harry verscheen in 1991 voor het eerst en gaat over een inwoner van Den Haag die fonetisch Haags dialect praat. Rueb zei daar zelf in een interview eens over:

 

De strip was aanvankelijk te lezen in het Haagse uitgaansblad DOEN, maar bleek ook buiten de hofstad populair. In 1994 verscheen het eerste album van Haagse Harry: Kap Nâh. Hiervan werden 140.000 stuks verkocht. Daarna volgden nog vier albums.

Rueb was ook eigenaar van uitgeverij Kap Nâh. Zijn laatste publicatie was een Haagse vertaling van Nijntje van Dick Bruna.

De dood van de striptekenaar leidt op Twitter tot reacties. Zo liet cabaretier Sjaak Bral weten: "Een inktzwarte dag voor Den Haag. Wij verliezen Marnix Rueb. Geestelijk vader van Haagse Harry. Grondlegger van onze taal. Mis mijn vriend.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen