Nieuws25 feb '12 18:31

Militairen VS vermoord in Afghaans ministerie

Auteur: Pieter van den Akker

Een onbekende schutter heeft zaterdag twee Amerikaanse militairen om het leven gebracht in het ministerie van Binnenlandse Zaken in de Afghaanse hoofdstad Kabul.

Zij werkten namens ISAF als adviseurs op het zwaar beveiligde departement. De internationale troepenmacht ISAF besloot daarop alle stafleden terug te trekken uit Afghaanse ministeries.

Het besluit heeft onder meer gevolgen voor enkele Nederlandse ISAF-medewerkers die op Afghaanse departementen werken. ISAF wordt geleid door de NAVO.

Wraakactie
De radicaalislamitische Talibanbeweging heeft de verantwoordelijkheid voor de moorden opgeëist. Het zou gaan om een wraakactie voor het verbranden van korans door Amerikaanse militairen. Dat zou zijn gebeurd op de Amerikaanse basis in Bagram, omdat de volgens moslims heilige boeken door gevangenen werden gebruikt om boodschappen door te geven.

8 schoten
Volgens Afghaanse media was de dader een politieagent. De BBC meldde dat er acht schoten zijn gelost. De moorden zouden zijn gepleegd in het commando- en controlecentrum van het ministerie. De minister van Binnenlandse Zaken, Bismullah Khan, had elders in het gebouw een overleg met hoge westerse diplomaten.

De Amerikaanse ISAF-commandant generaal John Allen liet weten dat de schietpartij wordt onderzocht. "De dader van deze aanval is een lafaard, wiens daden niet onbestraft zullen blijven'', zo meldde hij.

50 gewonden
In Kunduz, de noordelijke provincie waar Nederland een politietrainingsmissie heeft georganiseerd, vonden zaterdag bij een protest tegen de vermeende koranverbrandingen zeker vier doden. Meer dan 50 mensen raakten gewond toen de betogers een complex van de Verenigde Naties aanvielen.

Nederlandse missie
Aan de rand van de provinciale hoofdstad Kunduz trainen een paar honderd Nederlanders Afghaanse agenten. De Nederlanders verblijven op een Duitse legerbasis en gaan wegens de onrust de poorten van het kamp niet uit. De veiligheid in het gebied is volgens een woordvoerder van Defensie de verantwoordelijkheid van het Afghaanse leger en politie.

In de provincies Laghman, Paktia, Nangarhar en Sari Pul hadden ook protesten plaats. Sinds dinsdag vonden al 29 mensen, onder wie de twee Amerikanen, de dood tijdens incidenten die verband hielden met de vermeende koranverbrandingen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen