Nieuws15 feb '12 11:34

Vijf jaar geëist tegen Berlusconi

Auteur: Fleur de Bruijn

Als het aan het OM ligt gaat Silvio Berlusconi voor vijf jaar de cel in wegens corruptie.

De mediamagnaat is aangeklaagd wegens omkoping van de Britse advocaat David Mills in ruil voor een vals getuigenis. Die getuigenis moest Berlusconi in een eerdere rechtszaak beschermen tegen een veroordeling. Mills werkte als adviseur voor Fininvest, een van de bedrijven van Berlusconi.

Speciale wet
De Brit is zelf al schuldig bevonden aan het aannemen van 600.000 dollar van de mediamagnaat. Die wist de zaak tegen hemzelf te vertragen door een speciale wet te laten aannemen dat hij als premier niet terecht hoefde te staan. Het Italiaanse Constitutionele Hof maakte daar korte metten mee. Daardoor kon de zaak worden hervat.

Onschuldig?
Volgens de advocaten van Berlusconi, die zegt onschuldig te zijn, is de zaak al verjaard. Het OM is het daar niet mee eens.

Rubygate
De Mills-zaak is een van de vier lopende strafzaken tegen de 75-jarige Berlusconi. In het Rubygate-proces staat hij terecht wegens het bevorderen van prostitutie van minderjarigen en wegens ambtsmisbruik.

Hij pleegde in 2010 een telefoontje om het Marokkaanse escortmeisje Ruby uit handen van de politie te krijgen en beweerde dat zij familie van de toenmalige Egyptische president Hosni Mubarak was.

Malversatie
In de twee andere processen tegen Berlusconi gaat het om financiële malversaties.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen