Nieuws13 feb '12 16:42Aangepast op 13 feb '12 18:34

Rutte: website PVV is zaak van partij

Auteur: Bart Tuinman

Mark Rutte vindt dat het meldpunt van de PVV voor mensen die klachten hebben over Midden- en Oost-Europeanen niet afstraalt op heel Nederland. "Het is een initiatief van één partij."

Rutte vindt, ondanks dat de oppositiepartijen en het CDA willen dat hij zich uitspreekt over het meldpunt, dat het een zaak is van een politieke partij.

"Met die politieke partij hebben we over dit onderwerp geen afspraken. Het is echt een zaak van de PVV", vertelt Rutte aan BNR.

Geen website
Rutte is ook niet bang voor de reactie op de website in de rest van Europa. "Ik leg dan uit dat dit geen website is van de regering en dat dit een site is van één politieke partij".

De premier is niet bezorgd over het imago van Nederland "Als we het maar rustig uitleggen en ons hoofd koel houden."

Kamer wil reactie
Naast oppositiepartijen PvdA en GroenLinks wil ook regeringspartij CDA dat Rutte zich uitspreekt over het meldpunt van de PVV.

Tweede Kamerlid Eddy van Hijum van het CDA zei maandag dat Rutte 'wel wat stelliger mag zijn over wat het kabinet zelf vindt'.

CDA
Het CDA had net als een groot deel van de oppositie vorige week afstand genomen van de website Meldpuntmiddenenoosteuropeanen.nl toen de PVV deze lanceerde. Volgens Van Hijum staat het elke partij vrij om een meldpunt ergens voor te beginnen, maar Rutte moet nu wel duidelijk maken 'dat het kabinet een andere lijn vertegenwoordigt'.

Imago
Jolande Sap, fractieleider GroenLinks, gaf eerder aan dat het goed is als Rutte afstand neemt van het PVV-initiatief en zegt dat dit soort meldpunten niet helpt. Ze vindt dat dit sterk afbreuk doet aan het imago van Nederland in het buitenland, dat door de gedoogsteun van de PVV aan het kabinet toch al deuk opliep.

PvdA'er Frans Timmermans hoopt dat Rutte 'snel tot het inzicht komt, dat zwijgen hem in de ogen van velen buiten ons land medeplichtig maakt aan deze stemmingmakerij tegen mede-Europeanen, die inmiddels een grote en waardevolle bijdrage leveren aan onze welvaart'.

Brief
Tien ambassadeurs van Midden- en Oost-Europese landen hebben aangekondigd een brief aan de Tweede Kamer te sturen, waarin zij hun zorgen uiten. Maar PVV-leider Geert Wilders noemt dit 'zonde van het briefpapier'.

Volgens Wilders is de website niet discriminerend en niet tegen de landen gericht, maar slechts bedoeld om feiten over overlast en verdringing op de arbeidsmarkt duidelijk te maken.

Succes
Wilders noemt de website een groot succes. Via de site zijn meer dan 30.000 reacties binnengekomen, aldus de PVV-leider.

Luister hier naar Rutte die zich geen zorgen maakt over het meldpunt.

Luister hier naar de reactie van Emile Roemer en Job Cohen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen