Nieuws24 feb '16 13:09

Kraanmachinist ongeluk Dalfsen verdacht van dood door schuld

Auteur: Karlijn Meinders

De kraanmachinist die dinsdag het treinongeluk bij Dalfsen veroorzaakte, wordt verdacht van dood door schuld, bevestigt een woordvoerder van de politie aan BNR.

Foto: ANP
Foto: ANP

Daarnaast wordt hij verdacht van het veroorzaken van een verkeersongeluk met dodelijke afloop en van het veroorzaken van gevaar op een spoorweg. De politiewoordvoerder benadrukt dat de machinist nog niet schuldig is bevonden. "Eerst moet alle informatie binnen zijn. Zoals de camerabeelden en de resultaten van het verhoor. Daar gaat het OM dan verder naar kijken." Als het onderzoek klaar is, besluit justitie of de Zwolse kraanmachinist wordt vervolgd.

De 21-jarige man stak met de hoogwerker de overweg over toen de trein van Zwolle naar Emmen aan kwam rijden. Waarom het de man niet lukte om op tijd de oversteek te maken en, is nog niet duidelijk. De trein botste op de hoogwerker en ontspoorde, waardoor de 49-jarige machinist om het leven kwam. Zes mensen raakten gewond.

Bergen trein
Het grootste deel van de verongelukte trein is inmiddels geborgen. Even voor het middaguur werd het motorgedeelte, het kleinste maar zwaarste deel van de trein, van het spoor getakeld. Eerder waren al de eerste wagon en het tweede rijtuig weggehaald.

Als de trein helemaal verwijderd is, kan ProRail het spoor weer op orde brengen. Over een afstand van zo'n 200 meter moeten rails, bovenleiding en apparatuur worden vervangen. Omdat er diesel uit de trein is gelekt, moet waarschijnlijk een deel van de vervuilde grond af worden gegraven. Hoe lang de herstelwerkzaamheden precies gaan duren, kan ProRail nog niet zeggen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen