Nieuws23 feb '16 12:50

'Coke-killer' hoort uitspraak

Auteur: BNR Webredactie

De Amsterdamse 'coke-killer' Flip S. is veroordeeld tot 1 jaar celstraf door de rechtbank in Amsterdam.

Het Openbaar Ministerie had vier jaar cel geëist tegen S., die ervan werd verdacht witte heroïne als cocaïne verkocht te hebben in Amsterdam. Verslaggever Hugo Reitsma zegt dat S. is vrijgesproken van alle voornaamste feiten. Er was geen fysiek bewijs tegen S., en ook heeft geen van de slachtoffers S. aangewezen op foto's in een line-up van de politie.

 

'Over paar maanden weer vrij'
Ook voor voorwaardelijke opzet was te weinig bewijs, aldus Reitsma. "Daarvoor had Flip S.  het bewuste risico moeten nemen dat er mensen ziek zouden worden of dood zouden gaan. De rechter zei: het komt er eigenlijk op neer dat er in Amsterdam zoveel drugs wordt gebruikt, dat gaat meestal wel ongeveer goed. Je kunt niet zeggen dat hij bewust dat risico heeft genomen. Dan houd je niet zoveel over. Het openlijk handelen in strijd met de opiumwet en schuld aan het leveren van schadelijke waren levert 1 jaar cel op. Met aftrek van voorrarrest is hij over enkele maanden vrij."

'Griezelige zaak'
Tussen september 2014 en februari vorig jaar hield deze zaak Amsterdam in zijn greep. In totaal werden 17 mensen het slachtoffer van witte heroïne, die ze op straat hadden gekocht. Ze dachten cocaïne te kopen, maar het bleek witte heroïne te zijn. Drie Britse toeristen kwamen te overlijden als gevolg van de drugs. De gemeente waarschuwde inwoners en toeristen via grote elektronische waarschuwingsborden bij stations en elders in de stad.

'Geen mensen meer ziek geworden na arrestatie Flip S.'
Flip S. meldde zich vorig jaar bij de politie nadat hij op camerabeelden te zien was in het tv-programma Opsporing Verzocht. Maar of hij ook de dader was, was niet duidelijk. Nadat hij was opgepakt zijn er geen mensen meer ziek geworden, vertelde Reitsma, maar dat was op zichzelf nog niet genoeg voor een veroordeling.

"Zelf zegt Flip S. dat hij dat spul alleen aan drie Deense toeristen heeft verkocht, die in het ziekenhuis belandden, maar snel genoeg geholpen konden worden om hun leven te redden", vertelde Reitsma. In die zaak eiste het OM vier jaar cel voor poging tot doodslag. S. zelf beweerde niet te weten dat hij witte heroïne verkocht. Daarom vroeg ook zijn advocaat om vrijspraak.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen