Nieuws26 feb '16 06:44

Steeds meer onduidelijkheid bewapening BOA's

Auteur: Karlijn Meinders

Zo moeten Buitengewoon Opsporingsambtenaren in Amsterdam Zuidoost hun wapenstok inleveren, terwijl hun collega's in Alkmaar nu juist worden voorzien van zo'n wapenstok en een busje pepperspray.

Foto: ANP
Foto: ANP

Wout Jongman, van de de vakbond BOA ACP, legt uit wat het takenpakket van BOA's in Nederland precies inhoudt. "Ze worden aangesteld in domeinen en ze hebben geweldsbevoegdheden, dus soms mogen ze aanhouden. Wat hun functie precies inhoudt is per domein verschillend."

Jongman is vooral verbaasd over de onduidelijkheden rondom het inleveren van de wapenstok. "We hebben geen idee waarom deze ingeleverd moeten worden. Het is ons ook niet duidelijk waarom er grote verschillen tussen gemeenten zijn. Gemeenten bepalen niet of ze wapens krijgen, dat vragen ze aan. Uiteindelijk bepaalt de minister op advies van de politie en het OM of ze de wapenstok of handboeien krijgen."

Of er een basisuitrusting voor BOA's moet komen weet Jongman niet. "Maar er moet wel gekeken worden naar de functie van een BOA en wat ze daarvoor nodig hebben om hun werk op een professionele manier te doen. In Alkmaar willen ze nu ook gebruik gaan maken van pepperspray. Dat staat in de beleidsregels, maar dat wordt nog wel een discussie. De trend is juist dat wapens worden ingeleverd."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen