Nieuws6 okt '15 12:40

Spanningen Israël lopen op, maar een Intifada?

Auteur: Bas van Setten

Het oude gedeelte van Jeruzalem is afgesloten voor Palestijnen. Aanleiding voor het besluit is een steekpartij waarbij drie Israëli's om het leven kwamen. De spanningen tussen Palestijnen en Israël lopen weer hoog op, er wordt zelfs gesproken van een nieuwe Intifada, maar dat is volgens onze correspondent wellicht wat voorbarig.

Het Protest van rechtse Israëli's. Foto: ANP
Het Protest van rechtse Israëli's. Foto: ANP

Jan Franke, Israël-correspondent, zegt dat het nog veel te vroeg is om te spreken van een derde Intifada. "Een hele grote Israelische krant speelt hier een belangrijke rol in. Zij publiceren zonder echte aanleiding al een aantal dagen dat er een Intifada op komst is. Het is wel vaker zo onrustig als nu in Jeruzalem en op de Westelijke Jordaanoever."

 

Intifada
Een Intifada is een volksopstand. Er moet dus hele brede maatschappelijke steun bij de Palestijnen zijn om zich te verzetten tegen de Israëli’s. "Op dit moment zien we geïsoleerde incidenten. Deze houden wel aan, maar het is nog niet zo dat de grote meerderheid van de Palestijnen daar achter staat, laat staan de Palestijnse politici", zegt Franke.

Bovendien hebben de Palestijnen volgens Franke helemaal geen belang bij een nieuwe Intifada. Op dit moment werken de Israelische en de Palestijnse autoriteiten zelfs samen om deze gewelddadigheden in te dammen.

Een nieuwe Intifada mag volgens Franke niet op de loer liggen, toch zijn er mensen die er één vrezen. Bertus Hendriks, Midden-Oosten deskundige, zei gisteren in Nieuwsuur dat Palestijnen niet imuum zijn voor de verleiding om weer op de radicale toer te gaan. "De toer van keihard de beuk erin met aanslagen en zelfmoordaanslagen. De situatie is buitengewoon zorgwekkend."

Bulldozers
Gisteravond was er een groot protest van rechtse Israëli’s bij de ambtswoningen van Benjamin Netanyahu, de premier van Israël. Franke: "Zij eisten harde acties. Aanleiding hiervoor was de steekpartij waarbij drie Israëli’s om het leven kwamen. Netanyahu is gevoelig voor zulke protesten en heeft dan ook gereageerd. Hij heeft besloten om de huizen van de daders van die steekpartij met bulldozers te vernietigen."

"Het is een manier van straffen die zeer omstreden is. In het huis dat gesloopt wordt, woont namelijk ook de familie van de dader. Zij belanden natuurlijk op straat. De filosofie achter deze maatregel is dat het afschrikwekkend moet werken. Of dat het geval is weet ik niet, ik denk het eigenlijk niet", meent Franke.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen