Nieuws27 nov '15 15:14

VVD wil flexwet aanpassen, FNV wil andere houding bedrijven

Auteur: Judith Laanen

De Flexwet bestaat pas vijf maanden, maar ligt nu al onder vuur van de VVD. De partij wil een uitzonderingsregel voor seizoensarbeiders. Zij zitten nu langer thuis omdat ze pas na zes maanden een nieuw contract kunnen krijgen.

Foto ANP
Foto ANP

De wet, die per 1 juli inging, zou mensen sneller aan een vast contract moeten helpen, maar werkt volgens de regeringspartij niet. Vooral seizoenswerkers met tijdelijke contracten zijn de dupe, omdat ze door de wet langer thuiszitten dan voorheen, zegt de VVD tegen het Algemeen Dagblad. Nu kunnen ze pas na zes maanden weer een contract krijgen, eerst was dat drie maanden.

VVD: vakbonden willen niet
Dat de wet al zo snel moet veranderen, komt volgens VVD-Kamerlid Anne Mulder vooral door de opstelling van de vakbonden. Mulder vernam uit de recreatiesector dat er geprobeerd is om de wet te versoepelen, maar dat dat nog niet gelukt is.

 

FNV: werkgevers stribbelen tegen
FNV-bestuurder Mariëtte Patijn vindt dat de zekerheid die de wet nu biedt niet over het hoofd gezien mag worden.

 

Maar wél vanuit de zekerheid en het perspectief van de mensen, benadrukt de FNV-bestuurder.

De FNV zegt dat er vandaag een afspraak is gemaakt met landbouworganisatie LTO om te zorgen dat mensen in die sector kunnen afwijken van de wet. "Om te zorgen dat het passend is, maar wel met de bedoeling dat een normaal contract nog steeds geboden kan worden, zodat mensen die flexibel werken ook een perspectief hebben om een toekomst op te bouwen", zegt Patijn.

Niet zomaar versoepeling in elke sector
Deze versoepeling wordt niet zomaar in iedere sector toegepast, waarschuwt de FNV. "We kijken heel specifiek of het nodig is." Nu lijkt het alsof de wet het probleem is, zegt Patijn, maar het ligt vaker aan de werkgever. "Zoals Ahold, die geen mensen aanneemt, omdat ze geen zin hebben om een langdurige relatie met iemand aan te gaan omdat ze te duur worden als ze boven de twintig komen."

Dat moet deze wet nu gaan veranderen, maar bedrijven moeten ook een andere houding aannemen, vindt de vakbond. Patijn: "De werkgevers die wél willen, zeggen: om de kwaliteit in ons bedrijf te waarborgen, moeten we duurzamere relaties aangaan met onze mensen. En dus nemen we mensen aan, en regelen we flexibiliteit binnen het contract dat we bieden. Vaak is dat toch een vast contract."

Campings, sportclubs, tuinbouw
Sectoren die nu problemen ondervinden van de flexwet zijn bijvoorbeeld recreatie, sport en tuinbouw. Zo is er in de wintermaanden vaak geen werk voor receptionisten en schoonmakers op campings, en zijn er bij sportclubs vergelijkbare problemen. Op basisscholen kunnen invalkrachten bijvoorbeeld pas na zes maanden weer worden ingezet. Bij plotselinge ziekte is het moeilijk een vervanger te vinden.

CDA wil ook maatregelen
Oppositiepartij CDA schaart zich achter de kritiek van de VVD en wil maatregelen. Volgens Tweede Kamerlid Pieter Heerma leiden de regels in de seizoensarbeid tot bizarre gevolgen: bedrijven die gaan inkrimpen en personeel dat onnodig op straat komt te staan. "De belofte van een vast contract verwordt tot de zekerheid van ontslag."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen