Alzheimer voor het eerst te zien op scan bij levende patiënt
Voor het eerst zijn wetenschappers er in geslaagd om Alzheimer te herkennen op een hersenscan.
Tot voor kort konden artsen alzheimer-eiwit alleen onder de microscoop zien nadat een patiënt was overleden. Neurowetenschapper Marissa Zwan promoveert hier morgen op. "Met behulp van deze nieuwe scan kunnen we onderscheid maken tussen verschillende soorten dementie. Dat is belangrijk voor de patiënt, zo kunnen we beter een behandelplan opstellen", zegt Zwan.
De nieuwe scantechniek is ongeveer tien jaar geleden ontwikkeld, maar nu is het pas mogelijk deze techniek toe te passen in de praktijk. Er zal dan nu ook worden gekeken wat dit inhoudt voor de patiënt. Maar in de toekomst zal de techniek waarschijnlijk verder ontwikkelen, meent Zwan: "Op dit moment zijn er nog geen medicijnen die aangrijpen op deze Alzheimer eiwitten. Maar nu met de ontwikkeling van medicijnen is het belangrijk dat we ze zichtbaar kunnen maken. En dat we kunnen zien of medicijnen echt ingrijpen op de Alzheimer eiwitten. Straks als er medicijnen zullen zijn, daar ben ik van overtuigd, is deze techniek ontzettend belangrijk om mensen te screenen die voor deze techniek in aanmerking komen. Zo kunnen we deze Alzheimer eiwitten uiteindelijk opruimen."
Voor vooral jonge patiënten zou de scan een uitkomst bieden. Daar zijn veel voorkomende duidelijke symptomen als geheugenverlies vaak nog niet aanwezig. "Bij jonge patiënten zijn juist die geheugenklachten niet zo op de voorgrond, maar andere klachten, zoals visuele klachten. Bij die patiënten, zo laat mijn onderzoek zien, is een MRI-PET-scan wel heel erg belangrijk. Omdat we dan een goede diagnose kunnen stellen. Dat is voor deze patiënten dan een startpunt voor verder beleid", legt Zwan uit.