Nieuws2 mrt '16 14:20

Tsunami-waarschuwing na zeebeving bij Sumatra

Auteur: BNR Webredactie

Indonesië is getroffen door een zware aardbeving van zeker 7,8 op de schaal van Richter. In eerste instantie was er sprake van een tsunami-waarschuwing, maar deze is inmiddels ingetrokken.

Foto: ANP
Foto: ANP

Het epicentrum van de beving ligt op 10 kilometer diepte in de Indische Oceaan, op ruim 800 kilometer ten zuidwesten van de stad Padang, meldt het Amerikaanse wetenschapsbureau USGS.

Bernard Dorst, seismoloog van het KNMI, vertelt waarom de meldingen van de kracht van de aardbeving eerst nog van elkaar verschilden: "Bij dit soort gevallen moeten de golven van de aardbeving alle stations nog bereiken."

Tsunami
Er was enige tijd sprake van tsunami-gevaar. Dorst vertelt dat het bij een aardbeving vanaf 7 of 8 inderdaad zo kan zijn dat de zeebodem over een behoorlijk stuk naar boven komt. "Dan hebben we het over een paar centimeter diep en over een breedte van een kilometer of meer. Als dat gebeurt kan een tsunami ontstaan. In dit geval verplaatste het vlak zich horizontaal en niet verticaal. Daardoor was er uiteindelijk geen gevaar voor tsunami."

 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen