Nieuws2 mrt '16 16:55

Gebrek aan subsidie jaagt Essent naar het buitenland

Auteur: Karlijn Meinders

De groenste energieproducent van Nederland gaat fors minder groene stroom van eigen bodem leveren. De productie wordt zelfs gehalveerd. Tot de subsidie rond is, gaat het bedrijf tijdelijk gebruikmaken van buitenlandse energie uit waterkracht.

Foto: ANP
Foto: ANP

Ronald Sutmuller, woordvoerder van Essent, legt uit waarom de stap over de grens wordt gemaakt. "We hebben het over subsidie om meestook van biomassa mogelijk te maken. Die subsidie is er nu niet, maar zal vanaf eind maart weer beschikbaar zijn. Dan zullen we weer intekenen om de bijstook van biomassa in Nederland mogelijk te maken."

Goed alternatief
Tot die tijd gaat Essent werken met wat volgens hun het beste alternatief is. "We hadden de keuze: ofwel de tarieven verhogen, of in de tijd dat we biomassa niet mee kunnen stoken, kijken naar een alternatief", vertelt Sutmuller. "Het alternatief dat het meest groen is, is waterkracht uit het buitenland. Daar hebben we voor gekozen. Die energie komt met alle correcte certificaten."

Hoe lang de stroom uit het buitenland gebruikt moet worden, hangt af van wanneer en of de subsidie door de overheid wordt goedgekeurd. Sutmuller: "Op 22 maart kunnen we de aanvraag indienen, maar dan is het wachten op het besluit van de overheid."

Alles uit één potje
Of de subsidie wordt toegekend, hangt weer af van een aantal andere factoren, zegt een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken tegen BNR. "Met het potje Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE+), moet zoveel mogelijk duurzame energie mogelijk worden gemaakt. Bij het bepalen van die verdeling, wordt dus gekeken naar hoeveel een partij, particulier of bedrijf aanvraagt. Dat heeft een concurrerende werking."

Daarmee ligt de verantwoordelijkheid om op tijd een aanvraag in te dienen bij een bedrijf zelf, in dit geval bij Essent. Ook speelt dus mee om welk bedrag er wordt gevraagd en welke andere aanvragen in die ronde zijn gedaan. Voor nu is het afwachten voor Essent of ze in deze ronde, waarin 4 miljard wordt verdeeld, de subsidie toegekend krijgen. Tot die tijd maken ze dus gebruik van een alternatief.

Koploper groene energie
Dat er daarbij sprake zou zijn van niet-duurzame sjoemel-energie uit het buitenland, is volgens Sutmuller dus niet waar. Ook is Essent niet bang om hiermee de koppositie als groenste energieproducent te verliezen.
 
 
 
 
"Dan zien wij waterkracht als een goed alternatief voor nu. Zodra de subsidie weer beschikbaar is voor biomassa, zullen we weer de grootste zijn."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen