Nieuws17 aug '15 15:28Aangepast op 17 aug '15 15:46

'Overheid doet te weinig om discriminatie tegen te gaan'

Auteur: Mark Hulstein

De Nederlandse overheid moet meer doen om discriminatie tegen te gaan. De verantwoordelijkheid om het aan te pakken ligt te veel bij de burger zelf of de werkgever, vindt het College voor de Rechten van de Mens.

Foto: ANP
Foto: ANP

Stans Goudsmid is lid van het College. Zij vindt dat de overheid onder andere tekort schiet in de bestrijding van rassendiscriminatie. De overheid moet volgens haar erkennen dat zij primair verantwoordelijk is voor de bestrijding van discriminatie. "Nu wordt die verantwoordelijkheid nog te veel gelegd bij de slachtoffers en bijvoorbeeld de werkgevers. Daarnaast moet de overheid erkennen dat discriminatie in Nederland structureel voorkomt en dat het niet enkel gaat om incidenten", zegt ze tegen BNR.

Goudsmid vindt bovendien dat Nederland meer moet doen om de bewustwording over discriminatie te vergroten.

Stereotypering
Volgens het College is de meeste discriminatie nog te vinden aan de werkgeverskant, bijvoorbeeld bij de werving en selectie van personeel. Goudsmid roept dan ook op tot maatregelen die moeten voorkomen dat stereotypering een rol gaat spelen in het werven van personeel. Ook op social media en in de horeca is het een groot probleem, bijvoorbeeld als mensen worden geweigerd bij een club.

VN-comité
Woensdag mag het College ook het woord voeren op een een VN-comité over rassendiscriminatie. Daar zal onder meer naar voren worden gebracht dat Nederland meer moet doen om discriminatie tegen te gaan. "Nederland doet best al het een en ander aan het bestrijden van deze vorm van discriminatie, maar wat daarin opvalt is dat de maatregelen allemaal reactief zijn, als de discriminatie al heeft plaatsgevonden", meent Stans Goudsmid.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen