
Zeg je Japan, dan zeg je sushi, maar zeg je Fukushima, dan zeg je radioactief zeewater. Toch blijkt nu uit onderzoek dat is gepubliceerd in het toonaangevende wetenschapsblad PNAS, dat je gewoon vis uit zee kunt eten.
Hiroshi Okamura, National Research Institute of Fisheries Science: "Er is gekeken naar een heleboel soorten - tot aan zeewier en garnalen toe. Eigenlijk alles wat je kunt eten en dan ook nog eens op zee, in rivieren en in meren."
Okamura is een wiskundige, geen bioloog - er zaten natuurlijk wel biologen in het onderzoeksteam, maar vooral de statistiek was een groot probleem.
Over het geheel genomen, is er niks mis met de Japanse vis, blijkt uit dit onderzoek. Maar dat is niet het hele verhaal, want vis uit meren en rivieren kan wel degelijk gevaarlijk zijn. Bij die zoetwatervissen verlopen de processen namelijk minder snel dan bij de zeevissen.
En naar mate de vis groter is - en hij hoger in de voedselketen staat, neemt het risico ook toe. Want in dat soort grote vissen, verzamelt zich de verontreiniging van de kleinere vissen, en dat leidt tot hogere concentraties radioactief materiaal.
Dus: zoutwatervis goed, zoetwatervis niet. Maar dat eten ze ook niet in Japan, behalve als het om gekweekte zoetwatervis.