Nieuws11 mrt '16 11:39

Ook Wiebes niet blij met renteverlaging ECB

Auteur: Karlijn Meinders

Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën is niet blij met het besluit van de Europese Centrale Bank (ECB) om onder meer de rente verder te verlagen. DNB-president Klaas Knot stemde al tegen de maatregelen.

Foto: ANP
Foto: ANP

Inhoudelijk hoort hij het besluit niet te becommentariëren, zei Wiebes. "Maar is het voldoende als ik boos kijk?'' Wiebes zegt geen mening te hebben over het besluit, omdat de ECB onafhankelijk is en ook moet zijn.

Hij erkende dat er negatieve kanten aan zitten. "De invloed moet negatief zijn, dat is duidelijk. Het drukt het rendement. En dat is het nadeel van het beleid. Het is aan de ECB om dat af te wegen'.'

Nederland kan niets doen tegen de besluiten, maar DNB-president Klaas Knot heeft als één van de weinige beleidsmakers van de ECB tegen het nieuwe pakket stimuleringsmaatregelen gestemd. Dat meldt de Britse krant Financial Times op basis van ingewijden.

Naast de voorman van De Nederlandsche Bank zou alleen ECB-bestuurder Sabine Lautenschläger tegen hebben gestemd. De andere negentien stemgerechtigden gingen akkoord met de renteverlagingen, de uitbreiding van de opkoop van obligaties door de ECB en de verstrekking van nieuwe gratis leningen aan banken.

Gerelateerde artikelen