Nieuws25 okt '13 12:09

'Zonnebank even gevaarlijk als roken en asbest'

Auteur: Thijs Baas

In Australië behoort eeb bezoekje aan de zonnebank binnenkort voorgoed tot het verleden. De regering hoopt met een verbod op het gebruik van zonnebanken het aantal gevallen van huidkanker terug te dringen.

Bij meer dan 80 procent van alle kankerdiagnoses in Australië gaat het om huidkanker, meldt Gertruud Krekels, dermatoloog en woordvoerder van de Nederlandse vereniging voor dermatologie. En als dat al niet om een verbod vraagt, dan is in ieder geval waakzaamheid geboden, ook in Nederland. "Wij gaan er als dermatologen niet over, maar het toont maar weer eens aan hoe gevaarlijk zonnebankgebruik is en dat het zelfs een dodelijke afloop kan hebben."

Dat straling van de zon of zonnebank niet bepaald gezond is, was natuurlijk al langer bekend. Maar dat de zonnebank zó veel risico's met zich meebrengt is relatief kort bekend. "Het is op zich niet veel erger dan op het strand gaan liggen, maar een combinatie van de zonnebank en overmatig zonnen leidt tot deze explosie van huidkanker. Inmiddels is gebleken dat het gebruik van zonnebanken bijdraagt aan een extra risico."

Voorlichting
Zolang een zonnebankverbod in Nederland niet aan de orde is, is er op het gebied van voorlichting nog veel winst te behalen, vindt Krekels. "Hoe jonger mensen met huidkanker geconfronteerd worden, hoe groter de kans op chronische huidkanker. Die mensen moeten keer op keer behandeld worden."

En alternatieven, zoals geregistreerd zonnebanken, hoe denkt Krekels daar over? "Dat vinden wij heel gevaarlijk. Sinds 2009 classificeert de WHO de zonnebank als even kankerverwekkend als roken en asbest. Dermatologen, de zonnebankenergie en de overheid hebben een rol om meer te doen aan advies over preventie. Daar is een hele grote winst te halen, want dat zien wij als dermatologen, dat de patiënten die huidkanker ontwikkelden zich niet voldoende bewust waren van de risico's die ze liepen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen