Nieuws7 mrt '16 16:49

FNV: Werk herverdelen in strijd tegen werkloosheid

Auteur: BNR Webredactie

In de strijd tegen werkloosheid moet het beschikbare werk in "bepaalde sectoren waar de werkgelegenheid verdwijnt" worden herverdeeld. Dat bepleit FNV-voorzitter Ton Heerts op BNR.

Foto: ANP
Foto: ANP

De vakbondsman reageert daarmee op de traag dalende werkloosheid. Volgens het Centraal Planbureau neemt de werkloosheid af van 6,5% van de beroepsbevolking dit jaar, naar 6,3% volgend jaar.

Heerts maakt zich grote zorgen over die werkloosheid. Maatregelen die al zijn genomen door het kabinet hebben volgens hem te weinig effect. Overleg over de aanpak van langdurig werkloze ouderen "stagneert" volgens Heerts. "Dat komt onvoldoende van de grond."

De FNV-voorzitter wil "op landelijk niveau" afspraken maken over het herverdelen van werk. "De beschikbare uren verdelen over meer mensen", zo noemt hij het. Op die manier kunnen werknemers volgens hem "toch een fatsoenlijk inkomen houden." Deels doordat mensen een "echte baan" houden en deels omdat de werknemer dan "niet in de werkloosheid komt."

Het plan van Ton Heerts doet denken aan zijn eind vorig jaar gelanceerde "Generatiepact." Daarin maken oudere werknemers deels plaats voor jongeren. Het plan om het werk te herverdelen is niet aan generaties gebonden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen