Nieuws10 mrt '16 06:54

Kritiek op rentebeleid ECB zwelt aan

Auteur: Mark Hulstein

Later vandaag komt de Europese Centrale Bank met een besluit over de rente en andere maatregelen, die de economie in de Eurozone moet aanzwengelen.

Foto: ANP
Foto: ANP

De kritiek op het goedkope geldbeleid van de ECB neemt toe. De voordelen voor het goedkoop kunnen lenen voor bedrijfsinvesteringen en consumentenaankopen zouden niet meer opwegen tegen de nadelen. De kritiek is het luidst in de financiële sector. "De depositorente bij de ECB is al negatief. Uiteindelijk drukt dat de rente, zowel aan de uitzettingen- als aan de spaarkant. Maar ja, als het heel lang heel laag blijft is dat sowieso voor een bank niet zo positief", zei een topman van ING Ralph Hamers eerder al tegen BNR.

Maar ook verzekeraars als Aegon uitten onlangs nog hun ontevredenheid over de rente. "Een lage rente is uiteindelijk niet goed voor de sector en vooral niet voor de consument. Wij zouden zeker toejuichen dat de rente wat hoger zou zijn", zegt topman Alexander Wynaendts van Aegon.

 

Topeconomen raken ook in toenemende mate bezorgd. "Hoe negatief kan de rente worden? Hoe veel meer stimulans kan er nog zijn?", vroeg economoon Danny Blanchflower zich onlangs af. Hij vergelijkt de Europese situatie ook met de Japanse situatie van een paar jaar geleden.

ECB-voorzitter Mario Draghi moet dus iets doen. Maar niet iets wat de rente verder omlaag drukt, is de mening van veel specialisten. Maar wat er dan gaat gebeuren, weten we vanmiddag.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen