Nieuws24 sep '15 16:15

Jan Roos: 'Nog maar 27.000 handtekeningen'

Auteur: Bas van Setten

Nederland is akkoord met een associatieverdrag tussen Oekraïne en de EU. Een club EU-haters is het niet eens met dit verdrag en wil een volksraadpleging over dit besluit. Daar zijn dan wel 300.000 handtekeningen voor nodig, en die zijn er bijna.

Een van de initiatiefnemers van deze actie, die GeenPeil wordt genoemd, is Jan Roos van GeenStijl. Volgens Roos is het associatieverdrag een voorportaal voor een EU-lidmaatschap. "Oekraïne is een land waar een burgeroorlog heerst die mede door de EU is ontstaan. Je moet je daarnaast afvragen of het verstandig is om een arm en corrupt land bij de EU te trekken."

 

Economische samenwerking
Volgens Roos is de EU ooit opgericht om de economische samenwerking in Europa te bevorderen. "Daar is nu nog maar weinig van over. De EU is niks anders dan een enorme nivelleringsslag vanuit landen als Nederland, Finland en Duitsland naar arme landen. Wat je nu ziet is dat bepaalde landen nauwelijks houdbaar zijn in die grote unie."

Referendum
Als het referendum er eenmaal komt hoopt Roos dat hij ook serieus wordt genomen. "Ik hoop ook dat de democratie nog werkt. Wij willen graag aan burgers vragen wat zij vinden van die steeds verder uitdijende EU."

Om een referendum tot stand te brengen is wel wat werk vereist. Eerst moeten er 10.000 handtekeningen verzameld en opgestuurd worden naar de kiesraad. Daarna heb je nog eens 300.000 handtekeningen nodig. Op de dag van de raadpleging moet er een opkomst van dertig procent zijn, en dan is het nog steeds een raadgevend referendum.

Turkije
Naast Oekraïne is er ooit ook een associatieverdrag gesloten met Turkije. Roos: "We maken ongeveer anderhalf miljard euro over om de Turken klaar te maken voor de EU. Maar de Turken zijn niet klaar voor de EU en dat zullen ze ook nooit worden. Waarom moet mijn belastinggeld naar Turkije?"


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen