Nieuws28 sep '15 07:01

Missie GeenPeil geslaagd

Auteur: Bas van Setten

Nederland kan volgend jaar waarschijnlijk naar de stembus voor een referendum over het associatieverdrag tussen Oekraïne en de Europese Unie.. Het comité GeenPeil zegt meer dan 450.000 handtekeningen te hebben verzameld, ruim meer dan de 300.000 die nodig waren.

Jan Roos, gezicht van GeenPeil . Foto:ANP
Jan Roos, gezicht van GeenPeil . Foto:ANP

Het associatieverdrag is in 2014 tussen de EU en Oekraïne gesloten om handelsbelemmeringen en importheffingen weg te nemen. GeenPeil, een initiatief van de website GeenStijl, ziet dit als de opmaat om Oekraïne EU-lid te maken. Bij het referendum moeten we stemmen over dat verdrag, GeenPeil wil dat het van tafel gaat.

 

Niet definitief
Het is nog niet 100 procent zeker of het referendum er daadwerkelijk komt. De Kiesraad gaat eerst kijken of de handtekeningen wel geldig zijn. GeenPeil wilde daarom voor de zekerheid zo ruim mogelijk boven de vereiste 300.000 handtekeningen uitkomen.

Als de Kiesraad de handtekeningen geldig verklaart, dan komt er binnen nu en een halfjaar een referendum. Waarschijnlijk komend voorjaar. Om de uitslag geldig te laten zijn moet meer dan 30 procent van de mensen komen opdagen. Zelfs dan blijft het een raadgevend referendum, en kunnen het kabinet en de Tweede Kamer de uitkomst naast zich neerleggen.

Reacties
Veel politici hebben gereageerd op de actie van GeenPeil. Geert Wilders, die ook zelf tekende, noemt het 'geweldig'. Maar ook andere partijen als D66, PvdA, SP en CDA feliciteren de initiatiefnemers en noemen het 'knap'. De reactie van D66 was gemengd. De partij is traditioneel voor referenda, maar ook erg voor het EU-verdrag met Oekraïne. D66-Fractieleider Alexander Pechtold twitterde een foto:

 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen