Nieuws11 mrt '16 19:01

Randzaken domineren refendum-rumoer dankzij 'uitermate wanstaltig' kabinet

Auteur: Thijs Baas

Er moet een garantie komen om te zorgen dat er bij volgende referenda meer geld is voor stemlokalen. Dat zegt D66-Kamerlid Kees Verhoeven tegen BNR. Voor het Oekraïne-referendum op 6 april openen veel gemeenten minder stemlokalen dan gebruikelijk, omdat er minder budget is. En dat moét in de toekomst anders, zegt Verhoeven.

Foto: ANP
Foto: ANP

Hoe die garantie er dan uit moet zien, weet Verhoeven nog niet precies. Wel staat als een paal boven water dat een uitspraak van de bevolking via een referendum niet beïnvloed moet worden door een gebrek aan stemhokjes. Het is volgens hem van groot belang voor de democratie dat een referendum een juiste weergave is van de mening van het volk, waar de Tweede Kamer vervolgens rekening mee kan houden. "Het kabinet is uitermate wanstaltig geweest door niet het geld vrij te maken waar D66 en SP om hebben gevraagd."

 

Referenda maken het mogelijk om het parlement terug te fluiten, benadrukt Verhoeven, en daarom hebben referenda volgens hem alleen maar zin als de mensen ook echt hun stem kunnen laten horen. "Nu gaat de discussie vooral over randzaken als de subsidie van de commissie en over het aantal stemhokjes. Dat vind ik hartstikke jammer, want referenda zijn alleen goed voor de democratie als de bevolking ook echt over het onderwerp van het referendum kan praten en niet alleen over de randzaken."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen