Nieuws3 jul '15 13:36Aangepast op 3 jul '15 17:18

Tarik Z. veroordeeld tot 2,5 jaar cel

Auteur: Judith Laanen

Tarik Z. moet 2,5 jaar de cel in, waarvan vijftien maanden voorwaardelijk. Dat heeft de rechtbank in Lelystad vandaag bepaald, meldt ANP. In januari drong de twintigjarige student gewapend de studio van het NOS-journaal binnen.

De rechtbank vindt hem schuldig aan gijzeling, bedreiging en verboden wapenbezit. Ook mag hij voorlopig niet in een straal van vijf kilometer van het Mediapark in Hilversum komen.

De straf is lager uitgevallen dan de vier jaar die het OM twee weken geleden eiste. De rechter vond dat hoewel Z. zelf naar de media was gestapt, hij het niet verdiende om herkenbaar in beeld gebracht te worden op de beelden die vanuit de journaalstudio werden uitgezonden.

De rechtbank noemde de actie "amateuristisch":Verslaggever Hugo Reitsma legde de reden voor die hogere eis van het OM vanochtend uit:

 

Volgens het OM raakte de actie van Z. "de grondvesten van de democratie":Schadevergoeding van paar duizend euro
Z. en zijn advocaat overleggen nog over hoger beroep. Het OM eiste dat Z. verplicht moet worden tot contact met de reclassering en een schadevergoeding van 23.000 euro moet betalen aan de portiers. Daarover oordeelde de rechter dat de vergoeding "enkele duizenden euro's" moet worden, schrijft persbureau ANP.

Z. wilde destijds zendtijd, omdat hij vond dat de NOS het nieuws manipuleerde, en daarmee de publieke opinie. Tijdens de zitting twee weken geleden noemde hij de omroep "de spreekstoel waar veel leugens worden verkondigd", schrijft ANP. Z. zelf vond dat er geen sprake was van een gijzeling, omdat niemand was vastgebonden. Hij heeft excuses aangeboden.

Gerelateerde artikelen