Nieuws23 dec '11 12:32Aangepast op 23 dec '11 13:17

Erdogan: Frankrijk pleegde genocide

Auteur: BNR Webredactie

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan heeft Frankrijk vrijdag beschuldigd van het plegen van een volkerenmoord in Algerije na de Tweede Wereldoorlog. "Frankrijk vermoordde naar schatting 15 procent van de Algerijnse bevolking vanaf 1945, dat is genocide.''

Volgens Erdogan wakkert de Franse president Nicolas Sarkozy uit electorale overwegingen haat tegen moslims en Turkije aan. Ook verwees Erdogan naar Pal Sarkozy, de vader van het Franse staatshoofd. Volgens Erdogan heeft Pal Sarkozy in de jaren veertig als militair in Algerije gediend. "Hij kan zijn zoon vast een heleboel vertellen over de Franse massamoord in Algerije'', merkte de Turkse premier op.

Sarkozy: respecteer elkaar
Sarkozy riep in een reactie op tot wederzijds respect tussen Frankrijk en Turkije. "Ik respecteer de opvattingen van onze Turkse vrienden", zei Sarkozy. "Het is een groot land, een grote beschaving, en zij moeten onze opvattingen respecteren."

Ottomaanse Rijk
Turkije is woedend over de aanname van een wet donderdag door het Franse parlement. Die wet stelt de ontkenning van de Armeense genocide door het Ottomaanse Rijk, de voorloper van het huidige Turkije, strafbaar. Turkije heeft alle politieke en economische contacten met Frankrijk verbroken en de militaire samenwerking met de NAVO-partner opgeschort.

De Franse genocidewet ligt heel gevoelig in Turkije. Armeniërs menen dat de voorloper van Turkije, het Ottomaanse Rijk, tijdens en na de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) verantwoordelijk was voor een genocide. Turkije erkent dat Armeniërs zijn omgekomen, maar ontkent in alle toonaarden dat ze systematisch zijn uitgeroeid.

Gerelateerde artikelen