Nieuws22 dec '11 16:50Aangepast op 22 dec '11 21:12

Turkije verbreekt contacten met Frankrijk

Auteur: BNR Webredactie

Turkije verbreekt alle politieke en economische contacten met Frankrijk en schort de militaire samenwerking met het West-Europese land op.

Dat heeft premier Recep Tayyip Erdogan donderdag meegedeeld, nadat de Franse Tweede Kamer had ingestemd met een wetsvoorstel waarin het ontkennen van de genocide op de Armeniërs in het Ottomaanse Rijk strafbaar wordt gesteld. Volgen Erdogan is "onherstelbare schade'' toegebracht aan de relaties tussen beide NAVO-landen.

De Europese Commissie heeft Turkije en Frankrijk inmiddels opgeroepen tot terughoudendheid na de Turkse reactie op de aanvaarding van het wetsvoorstel door de Franse Tweede Kamer.

Een woordvoerder van het dagelijks bestuur van de Europese Unie benadrukte dat het primair om een zaak van de twee landen gaat. Hij onderstreept dat beide landen elkaar in hun waarde moeten laten.

Armeense genocide
De geschiedenis van het wetsontwerp geeft in Turkse ogen aan dat het vooral is bedoeld om de ontkenning van de genocide op Armeniërs in de nadagen van het Ottomaanse Rijk strafbaar te stellen. De Franse volksvertegenwoordiging bepaalde in 2001 dat die volkerenmoord op Armeniërs heeft plaatsgevonden.

Maatregelen
Turkije erkent dat veel Armeniërs zijn vermoord, maar is fel gekant tegen de lezing dat die systematisch en volgens een plan van de Ottomaanse leiders zijn uitgeroeid. Ankara heeft Parijs met maatregelen gedreigd over deze wet.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen