Nieuws10 mrt '16 13:50

ECB verlaagt rente naar 0 procent

Auteur: BNR Webredactie

De Europese Centrale Bank verlaagt het belangrijkste rentetarief naar 0 procent in een poging de inflatie op te voeren.

De Europese Centrale Bank (ECB) zet een nieuwe stap om de aanhoudend lage inflatie in het eurogebied aan te jagen. Het belangrijkste rentetarief, de herfinancieringsrente, wordt verlaagd van 0,05 naar 0 procent. Tegen dat tarief kunnen banken geld lenen bij de ECB.

De stap komt als een verrassing. Economen rekenden er gemiddeld op dat de ECB alleen de zogenoemde depositorente, de rente over geld dat banken bij de ECB stallen, zou verlagen. Die gaat inderdaad omlaag van min 0,3 naar min 0,4 procent. Dat maakt het voor banken nog duurder om geld in bewaring te geven bij de ECB. De nieuwe rentetarieven gaan 16 maart in.

De ECB meldt verder dat het stimuleringsprogramma wordt vergroot. Voortaan wordt maandelijks voor 80 miljard euro aan schuldpapier opgekocht, in plaats van 60 miljard euro.

Beurzen schieten omhoog na rentebesluit ECB
Na het besluit van de ECB gingen de beurzen flink omhoog. De AEX-index in Amsterdam stond na bekendmaking van het rentebesluit 3,2 procent hoger op 449,25 punten. De MidKap steeg 1,4 procent tot 672,57 punten. De indices in Parijs en Frankfurt gingen tot 3,3 procent omhoog, Londen won 0,7 procent.

Dit betekent een laag ECB rentetarief voor jou:

Dit betekent een ECB rente van 1 procent

Het rentetarief van de ECB gaat omlaag, maar wat betekent dat precies voor jou? Huiseconoom Rene de Monchy legt het uit:

Geplaatst door BNR Nieuwsradio op donderdag 10 maart 2016

 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen