Nieuws16 mei '13 16:41Aangepast op 16 mei '13 17:34

Minister Ploumen wil niet meer wachten op de kledingsector

Auteur: Fleur de Bruijn

"Mevrouw Ploumen, mooie outfit, weet u ook waar die gemaakt is?" “Het is een Nederlands merk en de jurk is in Bang, uh België gemaakt.”

Minister Lilianne Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking praat de laatste weken zoveel over Bangladesh dat ze zich voor de microfoon van verslaggever Jeroen Stans bijna versprak. Want wat begon als een nationale ramp is door de groeiende omvang inmiddels al weken groot nieuws, ook in Nederland.

Door het instorten van het Rana Plaza-complex in Bangladesh kwamen nu al meer dan duizend mensen om het leven. In het gebouw zaten onder meer vijf kledingfabrieken. De eigenaar van het gebouw, maar ook de directeuren van de kledingfabrieken, nam het niet zo nauw met de veiligheid van het personeel, bleek al snel.

Het feit dat de Bengaalse fabrieksarbeiders onder zeer slechte omstandigheden onze kleding maken, is voor minister Ploumen niet te verteren. “We mogen niet accepteren dat textielarbeiders enorme veiligheidsrisico’s moeten lopen om voor ons spijkerbroeken en T-shirts te maken.''

Donderdag voegde ze het woord bij de daad. Nederland wordt samen met Bangladesh voorzitter van een groep van landen, ruim dertig bedrijven en maatschappelijke organisaties die de misstanden in de textielsector in Bangladesh gaat bestrijden.

Onder de bedrijven die meedoen aan de overeenkomst zijn kledinggiganten als Abercrombie & Fitch, Benetton, C&A, H&M, Primark en Zara. De internationale unie van vakbonden, UNI Global Union, spreekt van 'een keerpunt'. Bangladesh telt zeker 4500 textielfabrieken, met in totaal 4 miljoen arbeiders werken, vaak voor het schamele loon van 23 euro per maand.

Ploumen maakt ook meteen 9 miljoen euro vrij voor de verbetering van de werkomstandigheden in de textiel in Bangladesh. Jeroen Stans nam met de minister haar kledingkast door.

Waarom moet Nederland eigenlijk het voortouw nemen in het verbeteren van de arbeidsomstandigheden?
“Wij hebben als Nederland al jaren programma’s op dit gebied. We werken samen met de internationale arbeidsorganisatie, met vakbonden, maar we zien dat we gelukkig niet de enige zijn. Landen als Duitsland en Denemarken nemen ook initiatieven, we moeten het ook samen doen.”

Maar waarom trekt de overheid haar portemonnee en niet de sector zelf?
“De sector draagt ook bij, die geven vijf miljoen. Wij willen de Bengaalse overheid helpen met het opleiden van inspecteurs die de fabrieken kunnen inspecteren. Daar heeft de sector ook een verantwoordelijkheid in, dus het is heel goed dat zij ook betalen.”

Heeft u in uw kast kleding hangen waarvan de herkomst misschien discutabel is?
“Je weet altijd waar kleding vandaan komt, want dat staat op het etiket. Bovendien: als je een T-shirt voor 3,95 euro koopt, is het bijna ondenkbaar dat mensen daar een eerlijk salaris voor hebben gekregen.

Maar ik begrijp ook dat mensen niet al te veel geld aan kleren kunnen uitgeven. Het is ook crisistijd hier. Maar alle mensen in Nederland willen goede arbeidsomstandigheden, een goed salaris en dat gunnen we ook anderen.”

Wat is foute kleding eigenlijk?
“Fout is de manier waarop de kleding in Bangladesh geproduceerd wordt. In fabrieken die niet brandveilig zijn, werken mensen onder slechte arbeidsomstandigheden tegen salarissen waar je geen gezin van kunt onderhouden.”

Hoeveel van die foute kleding uit Bangladesh komt er eigenlijk op de Nederlandse markt?
“Dat is heel moeilijk om te bepalen. Dat is ook een van de problemen waar de kledingindustrie mee kampt. Zij kunnen niet goed in beeld brengen waar hun kleding gemaakt wordt.”

De branchevereniging zegt dat het maar drie procent is, klopt dat?
“Zoals ik al zei: de Nederlandse kledingindustrie geeft opdracht om de kleding te produceren en zij weten vaak ook niet helemaal precies waar die productie plaatsvindt.

Ik ben nu al enige tijd in gesprek met de kledingindustrie. Die wil zelf ook met een actieplan komen en dat juich ik alleen maar toe.  De kleding wordt gemaakt onder omstandigheden die zij ook niet goed vinden. Ik ben blij dat zij daar verantwoordelijkheid voor willen nemen. Ik wil hen daarbij ook helpen."

Moet de foute kleding helemaal verdwijnen uit de Nederlandse winkels?
“Wat ik belangrijk vind, is dat de kleding die onder meer in Bangladesh gemaakt wordt, op een goede manier wordt gemaakt. Mensen moeten een goed salaris krijgen, onder goede omstandigheden hun werk kunnen doen en als dat zo is, kopen wij heel graag T-shirts uit Bangladesh.”

Wanneer moet de foute kleding van de Nederlandse markt verdwenen zijn?
“We willen dat zo snel mogelijk. Over een paar weken heb ik een eerste overleg. Het convenant dat door 31 kledingmerken is afgesloten, gaat met onmiddellijke ingang in, dus ik hoop dat we op hele korte termijn resultaten kunnen boeken.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen